Notiuni de agrotehnica

Recomandari agrotehnice la principalele culturi agricole:

La griu apa poate fi asigurata in toamna daca se plaseaza dupa mazare, borceag sau rapita.

Plantele mari consumatoare de azot precum cerealele si in special griul se vor amplasa dupa leguminoase.

Floarea soarelui, sfecla de zahar si cartoful au cerinte mari fata de potasiu.

Secara, mazarea, mustarul pot absorbii minerale mai greu solubile.

Griul, fasolea, orzul au nevoie de substante minerale usor solubile .

Sfecla de zahar si inul lasa terenul fara multe resturi vegetale si nu imbogatesc solul in humus.

Cerealele paioase si plantele furajere perene lasa in sol o cantitate mare de resturi vegetale care imbogatesc solul in humus.

Plantele care se suporta pe aceasi sola de teren sunt: secara, soia, fasolea, cartoful, cinepa, tutunul, porumbul, dar nu mai mult de doi ani.

Plantele care nu se tolereaza trebuie sa respecte pauzele in cultivare pe aceasi parcela de: 2-3 ani griul, orzul; 4-5 ani rapita si ovasul; 5-6 ani mazarea, varza, sfecla de zahar; 6-7 ani sparceta, lucerna, trifoiul rosu; 7-8 ani inul, floarea soarelui.

Se vor evita perechile de rotatie care nu se tolereaza in ambele sensuri: ovaz-orz de primavara; sfecla de zahar-rapita; varza-rapita; in-mazare; mac-cartof; trifoi rosu-lucerna; leguminoase-mazare.

In tinuturile uscate trebuie eliminata suscesiunea griului dupa trifoi rosu sau lucerna din cauza consumului mare de apa de catre cele doua leguminoase.

 


Cautare