In luna iulie ne vom ocupa cu ingrijirea culturilor existente, desfiintarea altora, pregatirea si infiintarea culturilor pentru toamna.
In primul rand vom prasi pe rand si pe interval manual culturile de rosii, varza, vinete, radacinoase, bostanoase si verdeturi. Apoi vom uda toate culturile atunci cand este necesar. In mod normal trebuie sa creem un micro climat favorabil plantelor la nivelul solului. Pentru culturile tinere care nu au ajuns la inflorit udarile le vom face dimineata, iar la culturile ajunse la maturitate udarile seara spre apusul soarelui. Fertilizarile faziale foliare se aplica periodic. Astfel ceaiurile organice cu urzica, coada calului sau tataneasca diluate cu apa ofera o protectie deosebita plantelor din gradina organica.
La majoritatea culturilor mulciul din paie asigura o protectie in plus plantelor impotriva buruienilor si a secetei. Acum recoltam esalonat varza, fasolea verde, rosiile, vinetele, castravetii, dovleceii si dislocam radacinoasele. Recoltam de asemenea ceapa si usturoiul pe care le lasam pentru solarizare pentru a se usuca cozile in intregime (nu putrezesc). In aceasta perioada semanam in camp sfecla rosie,, mazarea de toamna, fasolea de toamna si castravetii de toamna. De asemenea plantam varza, gulia si conopida de toamna, Asiguram o buna udare pentru rasarire uniforma si pentru prinderea rasadului si completam golurile. Mai bine facem o udare ca lumea decate mai des (cu putina apa). In zilele caniculare udam dimineata pentru a prevenii arsurile pe frunze.