Gradina de familie pentru patru persoane

O gradina de familie pentru patru persoane are o suprafata de 400 mp si dimensiunile de 25 x 16 m.

A fost calculat suprafata gradinii tinand cont de consumul zilnic de legume al unei persoane, care este de 350-500 grame, respectiv 130-180 kg legume pe an. Tinand seamna de cele de mai sus, pentru o familie formata din patru persoane, sunt necesare cca 620-720 kg legume anual.

Pentru un consum de legume proaspete esalonat pe o perioada cat mai mare a anului trebuie sa avem urmatoarele sortimente si cantitati/persoana: 35-50 kg rosii; 25-30 kg varza; 20-25 kg ceapa si usturoi; 10-15 kg castraveti si dovlecei; 8-10 kg de ardei din diferite tipuri; 5-10 kg de vinete; 10-15 kg de radacinoase (morcovi, telina, sfecla rosie, ridichi); 5-10 kg de mazare si fasole; 6-10 kg verdeturi (spanac si salata); 6-10 kg diferite alte legume. Daca socotim ca fiecare metru patrat de gradina asigura in medie 2 kg de legume, insemana ca suprafata de 400 de mp este suficienta pentru o familie compusa din patru persoane. Pentru aceasta este bine sa facem un plan de gradina de la inceput si sa o impartim in sase sole. Rezulta ca fiecare sola are o suprafata de 8,3 x 7,5 m.

Este indicat ca speciile de legume sa le grupam in trei diviziuni principale: sectiunea plantelor perene (sparanghel, revent, leustean); sectiunea culturilor de baza (rosii, ardei, vinete, etc); sectiunea culturilor succesive, formata din: culturi pentru sezonul rece (spanac, salata, ceapa, usturoi); culturi pentru sezonul cald (fasole de gradina, bame, castraveti, dovlecei). Pe langa cele trei sectiuni ar trebui sa existe un colt al plantelor aromatice si condimentare perene: lavanda, rosmarin, menta, maghiran, tarhon,etc. Vom avea pe parcursul anului culturi anticipate (de la 1 octombrie - 1 aprilie); apoi culturi de baza (1 octombrie – 1 octombrie anul urmator); si culturi succesive ( 1 iunie – 1 noiembrie). In cadrul culturilor perene vom avea capsunii care ne asigura o sursa excelenta de fructe proaspete (cca 50 kg). Rezulta ca la cele 800 de kg de legume realizate de culturile de baza, putem realiza in plus 600 de kg de legume anticipate si succesive, care vin ca si o rezerva.

 


Cautare