Exista multe moduri diferite de a cultiva cartofi, dar unele pot face chiar o importanta economie de spatiu.
Daca utilizati saci sau pungile de plastic pe care le luati de la magazinele comerciale, pentru a planta cartofi in ele, veti avea o multime de cartofi noi dulci si gustosi chiar si dupa sezonul obisnuit de cultivare a cartofilor. Trebuie sa mentionam faptul ca putem folosii, in afara de pungi de plastic si saci de iuta, galeti de plastic sau alte ambalaje pe care le dorim sa le aruncam la gunoi.
Pentru modul acesta de a cultiva cartofi este indicat sa alegem niste soiuri locale renumite pentru calitatea lor gustativa. Dintr-un kilogram de samanta sa zicem Fingerling (soi francez) se obtine circa 16-24 kg de cartofi. Si in Germania exista peste 200 soiuri locale apreciate pentru gustul lor deosebit. Institul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (ICDCSZ) Brasov a creat 34 soiuri de cartof, 17 inscrise in Catalogul Oficial, inmultind cu prioritate soiurile: Roclas, Christian, Dacia, Amelia, Nicoleta, Tampa si Rustic ecologic. Pentru plantare este bine sa avem cartofi preincoltiti. Astfel ii vom expune la lumina pana se dezvolta colti sanatosi si verzi. Pentru inceput gaurim fundul de la punga (pentru drenajul apei) si umplem partea de jos a geantii cu 5 cm de pamant organic (amestec pamant, compost, gunoi fermentat sau mranita) care a fost in prealabil umezit. In caz ca nu avem ingrasamant organic imprastiem ingrasamnat granulat si il amestecam cu solul din punga. Apoi punem 4-5 cartofi incoltiti pe partea de sus o solului si ii acoperim cu un strat de 3-4 cm de pamant organic. Cand plantele au ajuns la o inaltime de 10 cm acoperim cu 5 cm de pamant organic. Facem acest lucru de fiecare data cand plantele au crescut 10 cm pana aproape umplem sacul cu pamant organic. Vom uda periodic pana dupa inflorit, pentru a avea o cantitate cat mai mare de cartofi noi in punga. Cartofii au nevoi de lumina si soare asa ca vom alege locuri unde vor avea soare tot timpul, atat in balcon cat si in curte sau terasa. Putem prin slabirea usoara a solului de sub plante sa luam cartofi cei mari si sa lasam ca cei mici sa cresca in continuare. Cam in 100-120 de zile avem cartofi noi.