„Dieta de 50 kilometri”- retea de producatori locali din Ungaria

 


 

In Ungaria, si-a inceput existenta o forma speciala de consum alimentar care se numeste „Dieta de 50 kilometri”

 

Ideea apartine unui cuplu canadian care s-a decis sa promoveze “Alimentatia locala pentru schimbare globală”. Ei au denumit aceasta actiune, dupa cea din Canada care a durat un an intreg, si care se intitula “Dieta-de-100-mile”.

 

In Ungaria proiectul se numeşte „Dieta-de-50-kilometri“ si dureaza 1 luna.

 

Conceptul este foarte simplu: participantul este de acord sa cumpere alimente doar de la producatorii locali care locuiesc pe o raza de 50 km in jurul locuintei sale.
 


 

Participantii sunt convinsi ca initiativa lor este buna, in primul rand deoarece se reduce foarte mult emisia de CO2, pentru ca produsele nu sunt transportate sute si mii de km inainte sa ajunga la consumatori. In al doilea rand in acest fel se produc cateva tone de deseuri mai puti. Apoi deorece produsul nu are nevoie de ambalaj, pentru ca nu este trimis niciunde.

 

In plus, cine se hraneste cu alimente de sezon, consuma mult mai putine chimicale decat de obicei, intrucat alimentele nu trebuie sa reziste unui transport de ore întregi.

 

Si nu in cele din urma, aceasta persoana sustine micii producatori locali, sprijinindu-i sa se impuna in fata marilor lanturi de supermarketuri.

 

Dieta-de-50-kilometri, inseamna deci sa traiesti mai sanatos si mai constient de mediu in acelasi timp.

 

Scopul acestei initiative este de a modifica tabieturile de consum alimentar, astfel incat sa se consume mai multe produse sezonale si regionale.

 

 

 

Sursa: www.messzelato.hu

 

 

 


Cautare