Nivelul pH-ului sanguin trebuie sa aiba valori intre 7,35-7,45 – usor alcalin, iar cel mai bun mod de a mentine acest nivel constant este printr-o alimentatie alcalina.
Alimentatie alcalina ajuta pH-ul sangelui sa se mentina in limitele normale fara prea mult efort si in acest sens, va trebui ca 60-80% din dieta sa fie constituita din alimente ce contin elemente alcaline si 20-40% din alimente ce contin elemente acide.
In dieta alcalina trebuie incluse: legume (ridichi, dovleac, cartofi noi, salata verde, patrunjel, usturoi, vinete, conopida, busuioc, coriandru, andive, varza, mazare, chilli, asparagus etc.); fructe (avocado, lamaie, nuca de cocos proaspata, grepfrut etc.); cereale si leguminoase (stir, mei, linte, soia, Kamut, orez brun, fasole etc.); seminte (migdale, seminte de in, de susan, de floarea-soarelui, cocos etc.); ulei (de in, de avocado, de cocos etc.); germeni (de soia, de ridiche, de broccoli, de Quinoa etc.); verdeata (mladite de grau, de orz, ovaz, coada calului etc.); paine (pâine cu germeni, lipie cu drojdie etc.); ceaiuri (negru, alb, verde).
In dieta acida trebuie incluse: carne (vitel, porc, peste, vanat, midii, carnati, slanina etc.); lactate (unt, branza, lapte, zer, frisca, branza de soia); oua; indulcitori (zaharina, zaharoza, sucraloza, miere, sirop de artar, roscove, sirop de fructoza); bauturi (energizante, cafea, ceai negru, pasteurizate, cacao etc.); sosuri (maioneza, wassabi, mustar, ketchup).
NOTA: Aciditatea excesiva duce la imbolnavirea rinichilor, plamanilor, pielii, a ficatului si intestinelor.