Fructele de aronia, au continutul foarte mare in antioxidanti, mult mai mare decat afinele, merisorul sau rodiile.
Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul)! Continutul in vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decat in orice alt fruct (vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism). Fructul de aronie contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii. Datorita proprietatilor ei, aronia a facut parte din dieta astronautilor rusi. Cantitatea de vitamina P (flavonoizi) din suc este de cel putin 300mg/100ml!
Aronia (Aronia melanocarpa) este un arbust originar din America de Nord, a carui fructe, din anul 1959, au fost introdu-se in alimentatia cosmonautilor rusi. Sucul de aronia, are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, este un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni: este un excelent tonic general; ajuta la detoxifierea organismului; previne bolile cardiovasculare; sustine elasticitatea vaselor de sange; imbunatateste acuitatea vizuala; efect antihistaminic; este un bun antiinflamator; este anticancerigen; regleaza nivelul glicemiei din sange; ajuta la controlul greutatii
Teste clinice au demonstrat ca un consum de 60 ml suc de aronia de 3 ori pe zi are efecte benefice in hipertensiunea arteriala. De asemenea, sustine elasticitatea si normalizeaza permeabilitatea vaselor sanguine si scade nivelul hormonilor de stres. Rezultate au fost obtinute si in tratamentul cancerului colono rectal. Datorita continutului in flavonoide, sucul de aronia reduce efectele radiatiilor fiind recomandat persoanelor care folosesc in exces calculatorul, telefonul mobil, televizorul. Antioxidantii puternici distrug radicalii liberi care afecteaza membranele si continutul celulelor.
Socul de aronia are efect tonic general: creste vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul. Proprietatile antiseptice ale sucului de aronia il recomanda ca un remediu puternic in raceli, prevenirea infectiile virale si bacteriene. Continutul mare de iod este benefic in fazele de crestere ale copiilor precum si in bolile datorate lipsei de iod. Efectul antihistaminic al sucului de aronia este benefic in diferite tipuri de alergii. Efectul de purificare a sangelui il face de neinlocuit in dietele de detoxifiere. Sucul de aronia este un supliment benefic pentru copii, diabetici, atleti, pacientii care urmeaza un tratament complex.
La sud de Berlin, Germania, a fost infiintata una dintre cele mai mari plantatii bio din Europa care se intinde pe 50 de hectare si este un proiect comun al fermierului ecologic Heinz-Peter Frehn si al companiei Dresda Aronia Original Natural Products Dresda (reprezentata de Jörg Holzmüller).
Aronia a fost cultivata in padurile de aronia din fosta RDG, puieti nativi fiind adusi din America de Nord, unde fructele de aronia erau folosite de secole de amerindieni ca un produs alimentar de iarna si ca ajutor in tratarea inflamatiilor si leziunilor externe. Miciurin renumitul pomicultor rus la introdus, din Germania, in Rusia, fiind impresionat ca arbustii rezista la inghet pana la minus 35 grade Celsius. Tot el a recunoscut beneficiile pentru sanatate ale fructelor de aronia, prezentate mai sus.