Efectele ceaiului din boabe de piper sunt aproape imediate: gatul se descongestioneaza, narile se desfunda, o fierbinteala placuta se raspandeste in intreg corpul. Raceala trece instantaneu.
Intr-o cana de ceai fierbinte (nu conteaza de care, poate fi busuioc, menta, cimbrisor, scortisoara), se pun 2-3 varfuri de cutit de piper negru. Se lasa cateva minute, dupa care se bea cu inghitituri mici.
Piperul negru este originar din Malabar, o regiune pe coasta vestica a sudului Indiei; astazi, aceasta regiune apartine provinciei Kerala. Piperul este cultivat de milenii. In comert, calitatile de piper se deosebesc dupa originea lor. Cele mai bune calitati sunt Malabar si Tellicherry (Thalassery). Piperul Malabar este cel obisnuit, cu boabele avand o usoara nuanta verzuie, in timp ce Tellicherry este un produs special. Amandoua sunt foarte aromate si au un gust foarte iute. Piperului negru stimuleaza circulatia (uleiul de piper); induce somnul; ofera protectie ficatului; reduce peroxidarea lipidelor.
Proprietatile terapeutice are piperul negru sunt urmatoarele:
-
Uleiurile volatile pe care le contine au un efect antiinfectios puternic asupra cailor respiratorii.
-
Stopeaza varsaturile.
-
Detoxifica ficatul.
-
Tusea iritativa si tusea uscata se trateaza cu doua varfuri de cutit de piper amestecate cu patru lingurite de miere si cu putina zeama de lamaie.
-
Trateaza indigestia.
-
Trateaza balonarile.
-
Este util hipotensivilor.
-
Persoanelor cu reumatism se recomanda o plamadeala de piper negru in rachiu.
-
Astenia poate fi combatuta cu cateva doze de piper.