Nucile caju reprezinta una dintre cele mai iubite gustari ale vegetarienilor, insa pot fi integrate si in tot felul de preparate, de la salate si pana la smoothie-uri.
O parte din nucile caju pe care le gasim in orice supermarket mare sunt importate tocmai din India, si au forma de boaba de fasole, de culoare galbuie si gust dulceag. Daca cei mai multi dintre noi obisnuim sa consumam nucile caju pe post de gustare, vegetarienii le valorifica folosindu-le in preparate variate de mancare. Din nuci caju poti face branza vegana, faina pentru prajituri sau unt si lapte. De asemenea, nucile pot fi folosite in salate sau in mancaruri cu orez.
Cei care obisnuiesc sa consume nuci caju in mod regulat isi pot intari sanatatea si rezistenta in fata unor boli. Asta deoarece, nucile caju au o valoare nutritionala mare: sunt bogate in fier, fosfor, seleniu, magneziu si zinc, dar si in antioxidanti, fitochimicale si proteine.
Principalele beneficii ale consumului de nuci caju:
-
impiedica aparitia unor boli de inima deoarece un procent de aproximativ 75% din grasimile pe care le contin nucile caju sunt catalogate ca fiind grasimi sanatoase, ce contribuie la reducerea colesterolului rau din sange;
-
pot preveni cancerul, deoarece nucile caju sunt bogate in proantocianine, un tip de flavonoizi care ajuta incredibil de mult la oprirea divizarii celulelor canceroase;
-
pastreaza oasele puternice si sanatoase, datorita continutului ridicat de magneziu;
-
previn aparitia pietrelor la vezica biliara.
-
promoveaza o mai buna digestie datorita fibrelor pe care le contin si ajuta la slabit.
Totodata, nucile caju contin o cantitate mai mica de grasime decat orice alte nuci: alune, migdale, nuci pecan, ce le face foarte potrivite pentru a-ti mentine greutatea, dar si pentru a-ti ridica nivelul de energie. Cu patru sute de ani un aventurier portughez navigand in India a adus cateva fructe de caju pe care le-a plantat. Arborii caju au gasit aici un sol mai familiar decat in patria de origine si s-au raspandit foarte mult. Astazi in India se caltiva 700 mii de hectare de caju, si se obtine peste 400 mii tone de seminte comerciale. India este cel mai mare producator si exportator de nuci caju. Arborele caju infloreste in perioada septembrie – ianuarie si in doua luni fructele ajung la maturitate. Fructele caju, odata recoltate, sunt transportate la fabricile de prelucrare si prin mai multe metode, se indepartateaza invelisul pentru a ramane nucile propriuzise, care se sorteaza si se ambaleaza pentru comercializare.