Asmatuiul, care mai poarta numele de hazmatuchi, Anthriscus cerefolim, face parte din familia Apiaceae, si creste in gradina fiind folosita in Transilvania si Banat.
Are un efect depurativ pentru sange, fiind si un purgativ usor. Curata ficatul si rinichii. Pentru gustul sau placut este folosit la codimentarea mancarurilor de cartofi si de rosii. Este excelent pentru sosurile cu smantana, preparatele din peste, peste la gratar, salata verde, sau adaugate la prepararea garniturii de morcovi. Frunzele intregi pot fi adaugate in supele cremoase ca aromatizant. De asemenea, dau o aroma placuta otetului de vin alb. Frunzele sunt folosite aproape in exclusivitate proaspete, dar pot fi pastrate mai mult timp prin congelare.
Asmatuiul creste usor prin seminte plantate primavara, sau toamna tarziu. Planta rezista bine si la transplantari, astfel ca poate fi insamantata direct in gradina, intr-o locatie umeda si umbroasa. Nu rezista prea bine in verile fierbinti, dar se adapteaza foarte repede in ghivece si gradene. Aroma frunzelor de hasmatuchi este dulce si foarte aromata, gustul fiind undeva intre patrunjel si anason. Se aseamana la aroma cu iarba de smirna. Frunzele de hasmatuchi trebuie taiate de pe tulpini cu o foarfeca si utilizate proaspete. Isi pierd repede aroma si este indicat sa se adauge in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie servita.