Un morcov pe zi, sanatate curata

Daca si tu te uitai la Bugs Bunny incercand sa intelegi atractia sa irezistibila pentru morcovi si n-ai reusit, nu e totul pierdut. De-a lungul vremii, studiile au scos la iveala numeroasele beneficii ale morcovului asupra sanatatii. 

Morcovii sunt o excelenta sursa de antioxidanti cunoscuti sub denumirea de carotenoide. O alimentatie bogata in carotenoide se afla in stransa legatura cu un risc scazut de cancer mamar dupa menopauza, dar si cu o predispozitie diminuata catre cancerul ovarian, al vezicii, cervixului, prostatei, colonului, laringelui si esofagului. Pe de alta parte, o dieta saraca in carotenoide se afla in stransa legatura cu bolile cronice, inclusiv cele de inima si mai multe tipuri de cancer. Cercetarile arata ca un morcov pe zi reduce la jumatate predispozitia la cancer pulmonar. Pe langa faptul ca lupta cu cancerul, nutrientii continuti de aceasta leguma inhiba bolile cardiovasculare, stimuleaza sistemul nervos, tine colonul sanatos, dar si vederea.

Morcovii contin calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fibra, Vitamina C si o cantitate incredibil de mare de Vitamina A. Studiile au aratat ca alfa-carotenul din morcovi inhiba evolutia tumorilor. Morcovii contin si luteina si zeaxantina, care impreuna pastreaza ochii sanatosi, prevenind degenerarea maculara si cataracta. In medicina chineza, morcovii sunt folositi pentru tratarea reumatismului, calculilor renali, tumorilor, indigestiei, diareei, vederii defectuoase pe timp de noapte, infectiilor la urechi, surzeniei, leziunilor pielii, infectiilor tractului urinar, tusei si constipatiei. Ideal e sa consumi in fiecare zi cate un morcov, indiferent daca este proaspat sau gatit. In mancare, fibra devine mai moale, facand ca unii dintre nutrienti sa fie mai usor absorbiti.

 


Cautare