Rotatia culturilor in agricultura ecologica

Rotatia in agricultura ecologica constituie un element tehnologic de baza prin care trebuie sa se realizeze un echilibru intre culturi.

La stabilirea rotatiei trebuie sa se urmareasca atingerea urmatoarelor obiective: mentinerea fertilitatii solului; reducerea gradului de imburuienare; prevenirea si reducerea atacului de boli si daunatori; asigurarea bazei furajere pentru animalele din ferma. In cadrul rotatiei culturilor trebuie sa fie incluse leguminoasele perene şi anuale, dar si gramineele perene (pajisti temporare). Leguminoasele au capacitatea de a trai în simbioza cu bacteriile fixatoare de azot din genul Rhizobium. Ca atare, plantele leguminoase (mazare, fasole, soia, naut, linte, bob, lucerna, trifoi ş.a.) au capacitatea de a-si asigura necesarul de azot prin această simbioza, iar dupa recoltarea lor ramane in sol o cantitate apreciabila de azot.

Culturile perene (graminee, leguminoase) duc la cresterea continutului de materie organica din sol, imbunatatesc structura solului si capacitatea acestuia de a retine apa. In cadrul asolamentului, culturile perene (lucerna, trifoi, graminee) de 2-4 ani sunt urmate de 3-4 ani de culturi anuale. In cadrul fermei ecologice trebuie asigurata rotatia: plantelor de toamna cu cele de primavara; plantelor cu sisteme radiculare diferite; plantelor anuale cu cele perene; culturilor semanate in randuri rare cu cele semanate in randuri dese; plantelor cu particularitati diferite in ceea ce priveste consumul de apa si elemente nutritive; plantelor care nu au boli si daunatori comuni; si culturilor cu elemente tehnologice diferite.


Cautare