Rotatia in agricultura ecologica constituie un element tehnologic de baza prin care trebuie sa se realizeze un echilibru intre culturi.
La stabilirea rotatiei trebuie sa se urmareasca atingerea urmatoarelor obiective: mentinerea fertilitatii solului; reducerea gradului de imburuienare; prevenirea si reducerea atacului de boli si daunatori; asigurarea bazei furajere pentru animalele din ferma. In cadrul rotatiei culturilor trebuie sa fie incluse leguminoasele perene şi anuale, dar si gramineele perene (pajisti temporare). Leguminoasele au capacitatea de a trai în simbioza cu bacteriile fixatoare de azot din genul Rhizobium. Ca atare, plantele leguminoase (mazare, fasole, soia, naut, linte, bob, lucerna, trifoi ş.a.) au capacitatea de a-si asigura necesarul de azot prin această simbioza, iar dupa recoltarea lor ramane in sol o cantitate apreciabila de azot.
Culturile perene (graminee, leguminoase) duc la cresterea continutului de materie organica din sol, imbunatatesc structura solului si capacitatea acestuia de a retine apa. In cadrul asolamentului, culturile perene (lucerna, trifoi, graminee) de 2-4 ani sunt urmate de 3-4 ani de culturi anuale. In cadrul fermei ecologice trebuie asigurata rotatia: plantelor de toamna cu cele de primavara; plantelor cu sisteme radiculare diferite; plantelor anuale cu cele perene; culturilor semanate in randuri rare cu cele semanate in randuri dese; plantelor cu particularitati diferite in ceea ce priveste consumul de apa si elemente nutritive; plantelor care nu au boli si daunatori comuni; si culturilor cu elemente tehnologice diferite.