In agricultura ecologica, leguminoasele detin un rol deosebit de important in asolament. Efectul favorabil al leguminoaselor pentru plantele succesoare se cunoaste din antichitate.
Acest efect deriva din simbioza plantelor leguminoase cu bacterii din genul Rhizobium, care fixeaza azotul atmosferic, imbogatind solul cu 100 - 300 kg azot la ha si realizand o importanta economie de energie conventionala. Azotul ramas dupa leguminoase in sol este sub forma organica, usor accesibil, avand o actiune lenta, prelungita. Fiind raspandit la diferite adancimi in sol, favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular al plantei succesoare.
Leguminoasele cu mare putere de solubilizare pentru fosfati (lupinul, mazărea etc.) pun la dispozitia plantelor succesoare acest element intr-o forma mai accesibila. Lupinul reuseste sa foloseasca fosforul din minerale foarte greu solubile, cum este apatita, imbogatind solul nu numai in azot, ci si in fosfor usor asimilabil.
Deoarece toate partile plantelor leguminoase sunt mai bogate in azot decat alte plante de cultura, lupinul se pot folosi ca ingrasamant verde pentru fertilizarea solurilor. Rezultate bune s-au obtinut cu lupin pe soluri nisipoase si pe soluri acide. In acest scop se pot folosi si alte leguminoase, pe diverse tipuri de sol.
Tehnologii de agricultura ecologica – C. Samuil