Exista o mare diferenta intre puii pentru carne crescuti in baterii si cei crescuti in sistem ecologic. De cele mai multe ori noi consumam carne multa si ieftina, cu toate ca ar fi indicat pentru sanatatea noastra sa consumam carne mai putina dar de foarte buna calitate.
Puiul de carne crescut in libertate are un gust mai bun, si asta datorita faptului ca se hraneste natural. In mediul natural puii isi petrec cea mai mare parte a timpului in aer liber, pe pasuni infiintante in general cu o compozitie floristica formata din graminee, trifoi rosu, cicoare, etc. In fermele familiare ecologice, dimensiunea optima a ununui card, este de 500 de pasari. Avand un numar mai mic de pasari in adapost si in card, costurile de intretinere vor fi mai mici. In general nu este indicat sa avem un numar mai mare de pasari la un loc, deoarece puii nu se deplaseaza foarte mult iar unde stau mai mult se creaza praf si noroi. De aceea pentru un fermier este necesar sa aibe un minim de investie in adapostori si garduri pentru a putea muta pasarile de pe o parcela pe alta.
Acesti pui de carne ajung la maturitate in 70-80 de zile, au un regim mai variat si nu cresc la fel de rapid in greutate ca cei crescuti in fermele intensive. Pui crescuti in acest sistem sunt mai sanatosi, au mai putina grasime, iar carnea are o culoare galbena ca dovada ca ei chiar traiesc in aer liber. Mai mult decat atat, acesti pui nu se giugulesc reciproc, nu se zgarie si nu se plictisesc din cauza stresului. Puii de carne sunt hraniti doar cu cereale cultivate ecologic, fara stimulatori de crestere, fara antibiotice. Adaposturile lor sunt umplute cu paie pentru a nu se plictisi, avand o ocupatie si pentru a se odihnii mult mai bine. Asigurand bunastarea pasarilor pentru carne in fermele ecologice vom avea mai multa fericire la masa si in farfurie.