Branza “Traditional Welsh Caerphilly” IGP, poate fi facuta din lapte de vaca crud sau pasteurizat si poate fi produsa folosind lapte ecologic. Aceasta este singura branza autohtona din Tara Galilor.
„Traditional Welsh Caerphilly” este produsa sub forma unei branze rotunde, plate, cu o textura crem uniforma si consistenta. Coaja branzei este neteda si intacta si poate fi acoperita cu un strat subtire de mucegai. In trecut, branza era prezentata spre vanzare cu coaja presarata cu faina fina de ovaz sau de grau. Este o branza proaspata, nematurata, cu o usoara aroma de lamaie, delicata, care lasa in urma un gust proaspat persistent. Branza este produsa pentru a fi consumata in stare nematurata incepand de la o vechime de 10 zile sau poate fi maturata timp de maximum 6 luni.
Solul si clima ariei delimitate stau la baza reputatiei Țării Galilor ca una dintre cele mai bune regiuni din lume pentru cresterea ierbii. Tara Galilor are o capacitate naturala pentru cresterea ierbii datorita climei maritime. Fermele de lactate pot avea un sezon de creștere a ierbii care atinge in medie 300 de zile de crestere a ierbii. Vacile hranite cu iarba produc un lapte mai bogat in grasimi omega 3, in vitamina E, in beta-caroten si in CLA (un acid gras benefic numit „acid linoleic conjugat”).
Pe parcursul secolului al XIX-lea, pe intreg teritoriul Tarii Galilor au fost infiintate scoli dedicate produselor lactate, avand ca scop formarea producatorilor de branzeturi si transmiterea competentelor si cunostintelor specifice necesare. In trecut, cu toate ca pe la jumatatea secolului al XIX-lea aceasta branza era produsa in Tara Galilor, piata saptamanala din localitatea Caerphilly a fost cea care a devenit renumita pentru vanzarea de branza de calitate. Acest fapt s-a datorat in primul rand unui domn numit Edward Lewis, care a initiat un sistem de calitate sau de clasificare. Toate branzeturile care se dovedeau a fi de buna calitate erau stampilate cu o stampila circulara oficiala, care avea un logo central care ilustra Castelul Caerphilly.