Aerul acționează favorabil asupra organismului uman prin intensificarea metabolismului, întărirea sistemului nervos și îmbunătățirea activității aparatului cardiovascular.
De asemenea aerul solicită într-o mare măsură sistemul termoreglator al organismului. Cu cât temperatura aerului este mai diferită de cea a corpului, cu atât acțiunea lui este mai puternică. Zona temperaturilor de confort pentru adulți este între 17-22 °C, iar pentru cei care efectueaza efort fizic 15-17 °C. Umiditatea relativă favorabilă organismului uman este între 30-70%. Viteza de mișcare a aerului are o acțiune asupra termoreglării. Viteza aerului este și un factor care intervine în dispersia poluanților și în autopurificarea atmosferei. Băile de aer se pot organiza oriunde la umbră, acolo unde există mai mult spațiu liber în jur, aer mai curat și posibilități de alternare a băilor de aer cu cele de soare sau apă. În timpul băilor de aer organismul trebuie sa fie cât mai sumar îmbrăcat.
Este indicat ca băile de aer să fie începute acasă, într-o cameră, balcon sau terasă deschisă, la o temperatură cuprinsă între 20-25 °C, temperatura, care trebuie coborâtă zilnic, treptat. Călirea cu aer se poate începe și în sezonul rece, în timpul gimnasticii de dimineață, executată într-un costum cât mai sumar, după aerisirea prealabilă a camerei. Mai târziu se poate face baia de aer afară, începânduse în sezonul cald (vara), dimineața la orele 7-8, cu o singură baie de aer pe zi, cu durata de 5-10 minute. Treptat, durata băii se mărește, ajungându-se în cele din urmă la o durată de două ore pe zi la două băi de aer pe zi. Băile de aer de afară se vor face la început la o temperatură de peste 20 °C, cu o umiditate de 60-70 %, fără vânt puternic.
Pentru ca băile de aer să se facă corect și pentru a avea efectul scontat în călirea organismului, este necesar să se respecte anumite reguli: înainte de începerea băii de aer este indicată o încălzire prealabilă printr-o serie de mișcări, fără însa a ajunge la transpirație; la apariția senzației de frig, însoțită de zbârlirea părului, baia de aer se întrerupe și se iau măsuri de încalzirea corpului prin efectuarea de mișcări energice cu membrele, automasaj, trecerea la soare și îmbrăcare; între baia de aer și masă trebuie să se lase un spațiu de o oră și jumătate cel putin; baia de aer nu se face după eforturile fizice mari, mai înante ca organismul sa-i fi revenit la normal; baia de aer se termină cu un masaj sau automasaj și cu folosirea unor procedee de călire cu apa. Efectul călirii prin aer se mărește atunci când ne obișnuim să trăim într-o cameră cu o temperatură sub 18 °C și să dormim dezbrăcați și cu fereastra deschisă (vara) sau întredeschisă și îmbrăcați sumar în restul timpului.
Sursa: FACTORII DE CĂLIRE A ORGANISMULUI - Ion CEBAN