Localitatea turistica Jucu

Jucu, judetul Cluj a fost atestata ca localitate turistica de interes local de catre Guvernul Romniei.

Pentruca pe teritoriul comunei Jucu, exista zone cu apa sarata naturala, s-a identificat oportunitatea initierii unui proiect care sa ofere posibilitati de finantare si dezvoltare in acest sens. In afara de apele naturale sarate, Balta LAGUNA, cu un peisaj ce te incanta din prima clipa, populata cu crap si somn, pentru pescuit sportiv cu sistem de retinere si catch and release este in permanenta la dispozitia pescarilor amatori. Trebuie mentionat faptul, ca marele patriot Gheorghe Baritiu, s-a nascut la Jucu de jos, in 4 iunie 1812 si ca un obiectiv important, Castelul Kemeny construit in secolul XIX, este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania în anul 2010. In coltul nord-vestic al castelului se afla un foișor de forma pentagonala, iar in vechiul parc, exista cativa arbori batrani si un bloc de piatra inalt de cca. 1,5 metri.

Legume, fructe, verdeturi, flori și plante ornamentale, putem gusta la Ferma Dronea, un mic producator local care va ofera produse 100% naturale. Prin DESAGA CU LEGUME produsele fermei, in stare proaspata, sunt livrate la domiciliu. Comanda minimă este de 60 de lei, se plasează prin mesaj privat pe situl mai sus amintit. Pornind de la nevoia de a sustine producatorii locali si mediul economic s-a demarat dezvoltarea proiectului PiataJucu.ro – o platforma locala gratuita, atat pentru producatori, cat si pentru clienti.

Pop Viorel producator local ofera pe aceasta platforma (incepand din 1 august) mure Thornfree, iar Sile Bodrea vinde cas, telemea si urda proaspata. Sa nu uitam de Cooperativa Lunca Somesului Mic ce reprezinta unul dintre modelele de asociere din agricultura romaneasca. Cel mai mare secret al succesului acestei organizatii este Anca Marcu, directoarea executiva a cooperativei, cea care reuseste sa organizeze activitatea agricola si de vanzare, tinand costurile sub control si cautand mereu solutii pentru optimizare si profit mai bun.

Targul International pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Zootehnie Agraria, are loc, annual, in Aprilie 2020, in localitatea Jucu. Targul devine in fiecare primavara platforma de comunicare a tendintelor si inovatiilor privind noile tehnologii agricole. In 2019, Agraria a inregistrat un numar de 27.600 de vizitatori si mai mult de 300 de firme expozante, acoperind o gama tematica variata. Tot la Jucu s-a deschis fabrica Bosch, unitatea de productie pentru componente auto electronice, care din 2013 dezvolta produse de inalta calitate si solutii inovatoare pentru clientii internationali.

Gastronomia si folclorul autentic sunt apreciate din plin in comuna Jucu. Crearea de noi povesti de retete culinare pentru sezonul de vara a ajuns la final, iar turistii se pot bucura de acestea la restaurantul The BluesBrothers, din cadrul pensiunii agroturistice Comtessa. In satul Visea, ce apartine de Jucu, Lovasz Ferenc, dansatorul traditional aflat in posesia titlului “Tezaure Umane Vii” acordat de Ministerul Culturii, ne convinge ca viata lui este strans legata de jocul traditional maghiar din Visea, pe care l-a promovat de-a lungul vietii sale, prin baluri, jocuri la sura si spectacolele efectuate impreuna cu consatenii sai, in tara si strainatate.

 


Cautare