Muzeul Macului din Mohnhof

La 31 mai 2003 s-a deschis primul muzeu austriac dedicat macului, în Ottenschlag, Mohnhof, regiunea Waldviertel din Austria.

Astfel s-a creat o destinaţie turistică în Waldviertel, având ca motto: „Priveşte macii şi experimentează cu toate simţurile.” Mohnhof are o lungă tradiţie în cultivarea macului. Uleiul din seminţe de mac este un produs regional renumit, care este exportat cu succes în multe ţări. Gustul Austriei Inferioare se poate testa în restaurantele locale, unde turiştii pot savura preparate diverse cu seminţe de mac. Familia Gressl din Mohnhof cultivă mac de 30 de ani şi din pasiune pentru această plantă a înfiinţat în localitate Muzeul Macului. Muzeul prezintă informaţii despre plantă, despre istoria sa, cultivarea, procesarea şi despre folosirea atât în domeniul medical, cât şi în cel culinar. O capsulă gigant a seminţei de mac invită turiştii, adulţi şi copii, să exploreze diversitatea de cunoştinţe şi de soiuri de mac. De asemenea, vizitatorii pot admira şi o colecţie mare de râşnite de măcinat mac. Prin varietatea de exponate şi prin prezentarea celor două filme documentare de scurt metraj, se obţine astfel o imagine a culturilor de mac şi de prelucrare a acestuia, fiind oferite publicului diverse informaţii şi prin enciclopedii interactive.

Seminţele de mac adaugă culoare şi elemente nutritive preparatelor. O modalitate simplă de a adăuga seminţe de mac în dietă este amestecarea lor in diverse sosuri şi salate, încorporarea lor ca umplutură în clătite sau plăcinte, adăugarea lor în supe, mâncăruri cu ciuperci, cu carne de pui, cu legume, cu broccoli, cu mazăre, orez brun, paste, servite cu sos de smântână şi parmezan, deoarece aroma lor se pierde în sosul de roşii. Uleiul de mac presat la rece are un gust dulceag, de nucă, şi se foloseşte des în salate, cereale şi deserturi. În fiecare an, în a treia duminică din luna septembrie, în Mohnhof se organizează festivalul recoltei tradiţionale de mac. Pentru festival se pregătesc renumitele găluşte cu mac şi diverse produse de patiserie. De la magazinul Muzeului Macului din Mohnhof se pot cumpăra diferite produse din mac, uleiuri presate la rece, dar şi săpunuri şi creme realizate cu uleiuri de mac. Muzeul Macului este deschis pe tot parcursul anului, programul de vizitare este de luni până sâmbătă, între orele 8:00 – 18:00.

 


Cautare