
Romania este detinatoare a unei importante suprafete cultivate cu vita de vie ce face obiectul Organizarii Comune de Piata in sectorul vin.
Suprafata viticola a Romaniei se afla cantonata in 8 regiuni viticole, areale de cultura delimitata de legislatia nationala pana la nivelul de localitate administrativ teritoriala. Numai aici este permisa in continuare infiintarea de plantatii viticole.
Aceste 8 regiuni de cultura a vitei de vie corespund incadrarii in zonele viticole europene B, C1a si CII, dupa cum urmeaza:
zona Viticola B – Transilvania;
zona Viticola CI – Dealurile Moldovei, Dealurile Olteniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului;
zona Viticola CII – Dealurile Munteniei, Colinele Dobrogei si Terasele Dunarii.
Romania este unul dintre cei cincisprezece producatori de vin la nivel mondial si al saselea producator de vinuri din Europa dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.
De asemenea, ocupam locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.
Producţia medie anuala de vin este de 5,5 - 6 mil. hectolitri.
Sortimente de vin:
autohton: Feteasca alba, Feteasca regala, Grasa de Cotnari, Tamaioasa romanesca, Busuioaca de Bohotin, Feteasca neagra, Burgund mare, Negru de Dragasani, Novac, Sarba, Francusa, Crampoaie, etc.
mondial: Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling italian, Sauvignon, Pinot gris, Pinot noir, Chardonnay, Muscat Ottonel, Aligoté, etc.
Principalele soiuri nobile de struguri cultivate în Romania:
vinuri albe - Feteasca regala, Feteasca alba, Riesling italian, Aligota, Pinot gris, Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Grasa de Cotnari, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz etc.
vinuri rosii - Merlot, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Cadarca, Burgund mare, Busuioaca de Bohotin si alte soiuri.
Consumul de vin pe cap de locuitor in Romania este intre 23,4 - 24 litri, iar in UE intre 20 - 50 litri/cap locuitor.