Branza Burduf Faragau, judetul Mures

 

Printre produsele traditionale se numara cascavalul si smantana Faragau, precum si casul si branza de burduf tot sub denumirea de Faragau.

 

Acesta produse lactate sunt cu adevarat traditionale si nu contin aditivi chimici.

 

Produsele sunt realizate pe baza unei tehnologii traditionale, ceea ce le confera un gust aparte fata de celelalte produse.

 

De asemenea sunt benefice  si  pentru o alimentatie sanatosa. Tocmai de acea este important ca oamenii sa consume aceste produse traditionale.

 

Pentru a obtine un produs traditional importanta este materia prima, deoarece taranul roman nu indoapa animalul cu proteine.

 

La Faragau exista iarba fertilizata organic, si de aici rezulta laptele, care are alt gust. Gust care se regaseste si in produsele traditionale.

 

Branza Burduf de Faragau este realizat de catre Alexandru Ungur, administrator SC Rodlacta SRL Faragau, judetul Mures.

 

Ungur Alexandru este un om cu o cariera profesionala reusita in Brasov, jurist de profesie, care s-a hotarat sa se intoarca acasa, in satul natal Faragau, unde, impreuna cu un cumnat, cu bani imprumutati de la un CAR, au infiintat o ferma pentru cresterea vacilor de lapte si o fabricuta de procesarea laptelui. Norocul lui a fost intelegerea din partea partenerului de afaceri, Gavril Rus, care se ocupa de problemele tehnice.

 

Astazi, cei doi romani administreaza o exploatatie zootehnica cu 50 de vaci de elita si Societatea Comerciala RODLACTA, profilata pe procesarea laptelui, fabricarea de produse lactate traditionale, cascaval Faragau, branza la burduf Faragau, smantana fermentata specifica zonei din Campia Transilvaniei, produse extrem de cautate pe piata municipiului Brasov, fabrica din Faragau abia daca poate face fata comenzilor.

 

Dar, cea mai importanta realizare o constituie accesarea de fonduri europene prin fostul SAPARD, o investitie de 388.000 de euro intr-o fabrica moderna pentru procesarea laptelui.

 

Sursa: www.ziaruldemures.ro