SC MATIAS SRL SANTIMBRU (ALBA) are in noul Registru National al produselor traditionale 5 produse de panificatie atestate
Reteta traditionala de paine cum facea bunica:
Ingredinete:
-
PROSPATURA (acritura): faina, apa, drojdie. Se framanta, se dospeste 6 ore.
-
MAIA: faina, drojdie, prospatura, apa. Se framanta, se dospeste 1h si 30 min.
-
COCA (aluat): maia, faina, sare, drojdie. Se framanta, se dospeste 30 min.
Prelucrare:
-
Se modeleaza manual dupa forma dorita;
-
Se pune la dospit in tavi 30 min.;
-
Se spoieste cu apa;
-
Se coace la o temperatura de 250 grade C;
-
Se bate de coaja manual.
Despre traditionalitatea produsului:
-
Reteta veche de peste 300 de ani produsa 100% in sistem traditional;
-
100% naturala, fara amelioratori si conservanti;
-
Cuptoare formate cu lemn de esenta tare;
-
Cuptoare traditionala din caramida de tigan si vatra din argila;
-
Atestata in anul 2005 ca paine traditionala in comunitatea europeana;
-
Implementat sistemul de siguranta alimentara HACCP;
Aprecieri si premii la targurile: Apulum AGRARIA 2005, 2006, 2007; INDAGRA FOOD Bucuresti 2008; Targul International de agricultura Gornja; Rodgona Slovenia 2008; Targul Popular AFRODA 2006 - 2007 - 2008.
Cele cinci produse traditionale atestate in noul Registru National sunt: pita pe vatra batuta de Santimbru, pita neagra Santimbru, pita impletita Santimbru, rupuri de Santimbru, colacut cu mere de Santimbru. SC MATIAS SRL SANTIMBRU (ALBA): BRUTARIA SANTIMBRU, Str. Blajului 219, Jud. Alba.