26-28 mai 2011 - Festivalul International al Palincii, Satu MareCea de-a doua editie a Festivalului Palincii Satu Mare a debutat ieri, in Gradina Romei.

Proiectul „Festivalul International al Palincii - Satu Mare” a fost selectat in cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013; Axa prioritara 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului; Domeniul major de interventie 5.3 - Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Locul de desfasurare, Gradina Romei, este o zona de agrement din municipiul Satu Mare, unde sunt montate standuri din lemn, destinate expunerii sortimentelor de palinca, atat pentru producatorii autorizati precum si pentru producatorii individuali. Exista standuri de expunere a sortimentelor de palinca in functie de fructele din care aceasta este obtinută, standuri pentru producătorii invitati din judeţele limitrofe (Salaj, Maramures, Bihor), precum si standuri pentru mesterii populari unde acestia isi expun produsele traditionale.

Intr-un cadru special amenajat se desfasoara activitati cultural artistice.

Oficialitatile au participat ieri la deschiderea oficiala a celei de-a doua editii. Festivalul s-a bucurat de o prezenta numeroasa si din partea producatorilor de palinca, care participa cu 112 sortimente.

Auzind problemele cu care se confrunta palincarii satmareni, presedintele Csehi Arpad a propus ca Ordinul Cavalerilor Palincii, infiintat anul trecut, sa initieze un proiect de lege pentru protejarea intereselor producatorilor de palinca din judet, care sa fie promovat in Parlamentul Romaniei de catre senatorii si deputatii satmareni.


 

Sursa: www.festivalulpalincii.ro