„Sardeluța marinată” STG, Romania, este obținută printr-un proces de marinare a materiei prime, șprot, obținându-se trei variante diferite prin dozarea în ambalaj a unor soluții de acoperire distincte.
Prin adăugarea la șprotul marinat a sosului de vin, a uleiului de floarea-soarelui, a uleiului de floarea-soarelui picant precum și aromatizarea distinctă cu ingrediente, produsele capătă o identitate gustativă aparte, cu calități organoleptice deosebite. Materia primă este șprotul, pește din specia Sprattus sprattus phalericus și Sprattus. Șprotul este un pește mic, marin, folosit de mai multe decenii în preparate marinate, semiconserve și conserve, fiind consacrat pentru produsul „Sardeluță marinată”.
Ingredientele folosite de-a lungul timpului pentru marinare și soluțiile de acoperire sunt: sare gemă neiodată, oțet din vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia de ardei dulce, ardei iute tip chili, piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru boabe.
În 1974 ,„Sardeluță marinată” avea standard de producție și comercializare elaborat de Ministerul Comerțului Interior. Pe linia acestei specificități, o altă referință este din 1988 când industria alimentară realiza produsele „Litoral – șprot în ulei picant”, „Litoral – șprot în ulei cu legume”, „Litoral - șprot în sos tomat cu ceapă”, dovadă fiind Instrucțiunile tehnologice pentru fabricarea conservelor de pește marin mărunt. Principalele caracteristici ale produselor sunt aspectul, consistența, culoarea, aroma și gustul, mirosul. Aspectul este de pești decapitați, eviscerați, cu structură fermă, fără burți sparte și fără piele jupuită.
Sardeluța este fragedă, suculentă, în lichid de acoperire specific fiecărui produs. Păstrează culorile peștelui proaspăt, partea superioară a corpului este de culoare gri verzui, iar flancurile și partea ventrală, argintii, prezentând un joc de culori cu reflexii. Pentru produsul „Sardeluță marinată” (în vin) și „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui), culoarea soluției de acoperire este translucidă cu reflexe argintii. La produsul „Sardeluță marinată” (în ulei picant), lichidul este translucid cu reflexe argintii și nuanță roșiatică. Aroma produselor este dată de ingredientele folosite.