Mai (Florar) – traditii si obiceiuri

Numele lunii mai, in latina Maius, vine de la majores – nume dat de Romulus senatorilor romani.

In calendarul vechi Roman anul nou debuta la 1 martie, mai era cea de-a treia luna, apoi devenea în calendarul Iulian a cincea luna a anului si una dintre cele sapte cu 31 de zile ca si în Gregorian. Grecii o numeau Thargelion, dupa numele festivalului in onoarea lui Artemis in ziua a sasea – purificare si Apollo in calitate de aparator al culturilor de camp, in ziua a saptea – generozitate.

Numele popular romanesc pentru luna Mai este Florar, Florariu, Frunzar, Pratar, semn ca aceasta este luna florilor si a plantelor / ierburilor. Timpul calduros si precipitatiile fara grindina semnifica un an bogat, de unde si zicala din popor Mai e Rai, ceea ce caracterizeaza din plin aceasta luna.

Multi agricultori nu lucreaza in 21 mai, de ziua Sfintilor Constantin si Elena, pentru a evita pagubele aduse holdelor de pasarile cerului, care acum isi invata puii sa zboare, iar in unele regiuni este ultima zi în care se mai poate semana porumb, ovaz si mei, deoarece in popor se spune ca, tot ce se seamana după aceasta zi se va usca.

In functie de conditiile climatice, agricultorii au incercat sa-si fixeze unele repere temporale, favorabile semanaturilor: porumbul se seamana incepand de la Bunavestire si tine pana la Armindeni sau Ispas.

Podgorenii respecta ziua de Constantin Graur – 21 mai, deoarece daca vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

La inceputul lui mai in Calendarul Pastoral se alcatuiesc turmele pentru pasunat. Pentru crescatorii de ovine aceste actiuni se finalizeaza cu petreceri in aer liber cunoscute sub numele de Masuris sau Impreunis in Transilvania, Sambra sau Ruptul sterpelor in Maramures. Animalele se vor scoate la pasunat numai dupa data de 10 mai, pentru a se dezvolta masa verde a pasunii. In functie de vreme se poate incepe tunsul oilor. Ziua Sfintilor Constantin si Elena, este cea in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.

Semne de vreme:

  • dacă ploua de 1 mai, va mai ploua inca 40 de zile;
  • daca ploua si tuna des, in iunie va fi frumos, uscat, va fi belsug la porumb, fan si vin;
  • daca sunt gandaci multi, va fi an manos;
  • roua de seara si racoarea aduc fan si vin mult;
  • ploaia calda e binecuvantare, vant de roada, vant de poame;
  • Rusalii umede in mai este semn de Craciun gras;
  • cand sunt greieri multi si dinaintea locuintei lor tin mare curatenie, fan are sa fie putin.

 

 


Cautare