Sistemul de calitate in protectia produselor

 

La Conferinta de Agricultura Ecologica a fost prezentat sistemul de calitate in protectia produselor agricole si alimentare de catre Lucia Romanescu, director executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti.

Astfel cei prezenti in sala de conferinte de la EXPO Arad au aflat asemnarile si deosebirile dintre “DENUMIREA DE ORIGINE” si “INDICATIA GEOGRAFICA”.

DENUMIRE DE ORIGINEse defineste ca fiind numele unei regiuni, al unui loc specific sau, in cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara; a carui calitate sau caracteristici sunt in mod esential sau exclusiv datorate unui anumit mediu geografic cu factorii sai naturali si umani; a carui productie, prelucrare si preparare au loc in aria geografica delimitata.  Obtinerea unei DOP (Denumire de Origine Protejata) este un demers colectiv, respectiv al unui grup. Grupul reprezinta si reuneste toti operatorii filierei de obtinere a produsului pentru care se solicita protectie. Grupul este interlocutorul Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti.

INDICATIE GEOGRAFICA” se defineste ca fiind numele unei regiuni, unui loc specific sau, in cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara; care poseda a calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici care pot fi atribuite zonei geografice respective; a carui productie si/sau prelucrare si/sau preparare au loc in aria geografica specificata.

IGP (Indicatia Geografica Protejata) defineste un produs ale carui faze de fabricatie nu trebuie sa se desfasoare in totalitate in zona geografica definita, dar care are o legatura cu teritoriul si beneficiaza de notorietate.

Au fost puse mai multe intrebari despre produsele traditionale si ecologice la sfarsitul prezentarii. Directorul Lucia Romanescu a promis ca va raspunde personal la orice alta intrebare pe aceasta tema la rubrica forum din cadrul site-ului Oficiului ONPTER care va fi lansat peste aproximativ doua saptamani.

 

 


Cautare