Cartofii dulci, bogati în nutrienți, sunt remarcati pentru versatilitatea și toleranța la secetă, inclusiv in Romania.
Anumite soiuri de legume au fost crescute special pentru a fi rezistente la secetă în clima subsahariana a Africii. Vara toridă și secetoasă, de anul acesta le-a priit culturilor exotice, aclimatizate la noi. Cartofii dulci au crescut la dimensiuni record. Doar productia unei plante, ajunge să cântărească și trei kilograme. La Stațiunea de cercetare din Dăbuleni, câmpurile cu cartofi dulci, o legumă puțin cunoscută românilor până acum 10-15 de ani, sunt de un verde intens, în constrast cu celelate culturi de camp, pârjolite de secetă. Cartofii dulci, crescuți în solul românesc, au ajuns deja în rafturile supermarketurilor.
Statiunea de cercetare agricola din Dabuleni, judetul Dolj, produce in prezent samanta din doua soiuri de cartofi dulci, destinati pentru plantare in culturi de productie:
CARTOFUL DULCE KSP 1este un soi de cartof dulce semitimpuriu, recomandat în cultură pe solurile nisipoase. Tuberculii sunt alungiţi, coaja violacee, pulpa galbenă. Planta este puternic dezvoltată, bogată în frunze, portul târâtor (8 lăstari/plantă; lungimea plantei 170 cm) Conţinut în substanţă uscată solubilă este de 9,1%, iar conţinutul în glucide solubile e de 7,51 %. Conţine vitamina C in cantitate de 11,19 mg/100 g substanţă proaspătă. Este destinat pentru consum şi industrializare. Capacitatea biologică de producţie: 29,6 t/ha.
CARTOFUL DULCE KSC 1 este un soi de cartof dulce semitardiv, recomandat în cultură pe solurile nisipoase. Tuberculii sunt alungiţi, coaja violacee, pulpa galbenă. Planta este puternic dezvoltată, bogată în frunze, portul târâtor (9 lăstari/plantă; lungimea plantei 245 cm). Conţinut în substanţă uscată solubilă: 9,4%. Conţinutul în glucide solubile: 7,51 %; Conţinut în vitamina C: 13,34 mg/100 g substanţă proaspătă; Destinat pentru consum şi industrializare; Capacitatea biologică de producţie: 30,1 t/ha.