Boli la tomatele de gradina

Ofilirea bacteriana, Mana, Patarea alba a frunzelor de tomate, Patarea frunzelor si basicarea fructelor.

Ofilirea bacteriana (Corynebacterium michiganense). Frunzele se rasucesc, se vestejesc si sunt orientate in jos. Pe fructe (imaginea de sus) se pot observa pete formate dintr-un punc brun negricios, inconjurat de un cerc albicios. Plantele atacate se vor smulge si se vor arde. Dupa recoltare se vor aduna si se vor arde toate resturile vegetale. Se vor alege seminte numai de la plantele sanatoase. Combaterea chimica se face prin tratament cu fungicide : Dithane 75 WG - 0,2 % ; Dithane M 45-0,2 %; Vondozeb 75 DG-0,2 %.

Mana (Phytophthora infestans). Boala se manifesta prin aparitia unor pete cenusii-verzui pe fructe. Aceste pete se maresc cu timpul acoperind tot fructul. Pe timpul umed, atacul se dezvolta foarte repede, putand cuprinde toate fructele, mai ales daca plantele nu sunt ridicate de pe sol, prin sustinere pe araci. Rasadurile trebuie realizate din seminte de la plante sanatoase. Stropirile cu Zineb 0,3 % sau Captan 0,25 % se fac la aparitia bolii si se repeta la interval de 7-10 zile. Se foloseste circa 10 l solutie la o parcela de 20 mp.

Patarea alba a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici). Pe frunze apar usor pete circulare. La inceput petele sunt brune, apoi capata o culoare alba cenusie si raman inconjurate pe margini de o dunga bruna intunecata. In dreptul petelor se observa cateva puncte negre. Atacul incepe pe frunzele de la baza. In conditii de umezeala ridicata, petele sunt foarte numeroase, putand determina uscarea partiala sau totala a frunzelor. Se aplica 2-3 tratamente la interval de 7-10 zile, cu Captan 0,2%, Dhitane 0,3 %, Zineb 0,25 %. Primul stropit se aplica indata dupa aparitia primelor pete, folosind 0,5-0,6 l solutie/mp. La recoltare se vor strange si arde plantele bolnave.

Patarea frunzelor si basicarea fructelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria). Boala ataca tulpinile, frunzele si fructele. Pe fructe se observa pete galbene, neregulate, mici cu marginea cafenie. Petele sunt risipite pe intreaga frunza. In dreptul petelor se formeaza un lichid (exudat) lipicios care la soare se usuca, Frunzele puternic atacate se rasucesc si se usca. Pe fructe apar basicute mici, care cu timpul se sparg, in locul lor se formeaza rani adanci. Boala se transmite an de an prin seminte. Plantele atacate se vor smulge si se vor arde. Combaterea chimica se face prin tratament cu fungicide: Dithane 75 WG - 0,2 %; Dithane M 45-0,2 %; Vondozeb 75 DG-0,2 %.

Mai mult >>

 


Cautare