Daca dorim sa gestinam bugetul de energie al unei localitati, trebuie sa fim foarte atenti la modul de agricultura practicat.
Agricultura traditionala presupune practici agricole care s-au pastrat de-a lungul anilor si tehnici care nu au fost preluate din agricultura moderna. Agro-ecosistemele traditionale sunt caracterizate prin utilizarea in mod responsabil atat a resurselor domestice, plante cultivate si animale crescute in gospodarii, cat si a resurselor din afara fermei, precum: plante medicinale, fructe de padure, resurse piscicole. Agricultura taraneasca din vechime, din multe zone ale lumii, in special in China, producea, in conditii foarte intensive, aproximativ de trei ori mai multa energie decat consuma.
Apoi agricultura pe plan mondial s-a modernizat, incepand sa utilizeze tractoare mici, ingrasaminte artificiale si distrugand buruienile cu diverse metode mecanice si chimice. Astfel au crescut cu 800%, cheltuielile cu energia, obtinandu-se un spor de productie de 15%. Si pe masura ce au continuat sa crească investitiile energetice, productia a inceput sa scada. Astazi se obtine sub forma de recolte doar 4-6% din energia pe care o utilizeaza. Prin urmare, agricultura a pornit ca sistem de producere de energie si a ajuns un sistem care consuma energie.