Azolla, planta cu crestere rapida

Azolla (Water Velvet) este una dintre plantele cu cea mai rapida crestere pe planeta, folosita ca hrana naturala pentru animale si ca ingrasamant natural.

Azolla (Azolla filiculoides) se gaseste in America de Nord si ajunge la o marime de 1-2 cm/planta. Este o feriga plutitoare care traieste in acvarii tropicale neicalzite sau in lacuri. Este formata din tulpini ramificate stranse ca niste solzi, acoperite cu frunze mici. Iarna este recomandat sa stea intr-un borcan de sticla cu apa, tinuta in camera, iar primvara, prin luna aprilie, se scoate in iazul de inmultire. In conditii bune planta se inmulteste si se raspandeste rapid, toata vara.

In sudul si estul Asiei este utilizat ca bio-fertilizator, datorita abilitatii sale de fixare a azotului, pentru culturile de orez. Azotul este fixat din aer prin cianobacterii simbiotice. Temperatura apei trebuie sa fie de 15 – 26°C, duritatea apei de 1 – 18 dGH, iar pH-ul apei intre 6.3 si 8.

Azola are mai multe utilizari potentiale. Astfel poate fi folosit ca un mulci gros ce mentine umiditatea solului timp de 2 sau 3 saptamani. Azolla produce rapid un ingrasamant organic (compost) de inalta calitate, numit bocachi format din 10 parti Azolla proaspata, 3 parti balegar de capra sau oaie si o parte pamant organic. Asezat in stratul gros printre randurile de legume, Azolla, impiedica buruienile sa germineze si sa creasca. In iazuri Azolla, ajuta la cresterea productiei de peste, deoarece pasarile se tem de scufundari in iazuri partial acoperite cu aceasta planta. Azolla uscata mai poate fi utilizata ca sursa de biogaz sau combustibil.

 

 


Cautare