Cenusa este o sursa excelenta de calciu, potasiu si fosfor si, deoarece este alcalina, poate fi folosita pentru a echilibra nivelul de aciditate din sol.
Cea mai buna cenusa pentru solul din gradina este cea obtinuta in urma arderii lemnului natural. Pentru a avea o cantitate suficient de mare de cenusa pentru fertilizarea solului, este bine sa o colectezi in timpul iernii. Cel mai bun recipient pentru depozitarea cenusii este unul din metal. Perioada propice pentru utilizarea cenusii in gradina este primavara, inainte de plantarea legumelor sau a florilor, pentru ca substantele nutritive sa aiba timp sa fie absorbite de sol. Imprastierea cenusii pe pamantul din gradina ar trebui realizata intr-o zi in care nu se anunta ploi, intrucat apa de ploaie spala cenusa.
Cenusa se presara in jurul bazei plantelor. Pe langa faptul ca actioneaza ca un ingrasamant natural, cenusa va proteja plantele de atacul daunatorilor, in special de cel al larvelor care rod radacinile si al melcilor care rod frunzele. Plante care prefera solurile alcaline sunt cele care vor reactiona cel mai bine la fertilizarea cu cenusa. Poti folosi cu incredere cenusa pentru culturile de rucola, lavanda, broccoli, anghinare, rozmarin, rosii, legume radacinoase, leguminoase si legume verzi.
Intrucat contine potasiu, cenusa se foloseste indeosebi la cultura de ardei, castraveti, cartofi, rosii, varza si vinete. In general cenusa se aplica pe terenuri acide si usor acide, unde efectul stimulativ este mai mare. Cenusa din lemn de frasin este puternic alcalina si trebuie intrebuintata in cantitati mici.