Pe teritoriul tarii noastre au fost stabilite mai multe zone ecologice pentru cultura de fasole (Phaseolus vulgaris).
Zona foarte favorabila, relativ restransa, cuprinde numai o parte din Campia de Vest a tarii (in jur Muresului si Tarnavelor). Aici se intalnesc conditii optime de temperatura si umiditate, precum si soluri fertile, aluviuni sau cernoziomuri, cu apa freatica la adancimi nu prea mari, avand textura si reactie corespunzatoare.
Zona favorabila, cu doua graduari, include cea mai mare parte din suprafata arabila a tarii in Muntenia, Oltenia, Moldova si Transilvania. In cadrul acesteia exista unele diferente de favorabilitate determinate de fertilitatea solurilor si de cantitatea de precipitatii din lunile iunie si iulie. Se disting ca zone favorabile I vaile inferioare ale Jiului si Oltului, Valea Siretului, Depresiunea Jijiei, cea mai mare parte a Campiei Transilvaniei, o parte din Campia Banatului si Crisanei. In sudul si sud- estul tarii, prin irigare, fasolea gaseste conditii favorabile de vegetatie, atat in cultura principala cat si succesiva, ca a doua cultura dupa premergatoare care elibereaza terenul devreme (cum sunt cerealele paioase, indeosebi orzul).
Zona putin favorabila cuprinde partea centrala si nordica a Dobrogei, regiunile submontane, cele nisipoase si saraturile.