Multe gospodine folosesc petalele de trandafiri pentru a prepara sucuri, ceaiuri, sau dulceturi si vor sfaturi pentru a avea o cultura bio, in acest scop.
Pentru a avea o cultura ecologica de trandafiri va trebui sa algeti trandafirii potriviti pentru zona voastra climatica. Trandafirii pentru ceai cresc foarte usor in zonele calde, dar pentru zonele reci alegeti soiuri mai vechi care sunt mult mai rezistente.
Apoi creeati un sol minunat adaugand permanent multa materie organica. Pastrati pH-ul solului usor acid (6.0 – 6.5). Plantati trandafirii in locul cel mai insorit din gradina, eventul, in locul unde, dupa masa, aveti putina umbra. Creeati intre trandafiri, spatii pentru o mai buna circulatie a aerului.
Intercalati diverse plante pentru a tine daunatorii cat mai departe de trandafiri. Udati zilnic la radacina si nu pe frunze. Trandafirii au nevoie de apa la radacina si cat mai profund, in perioadele secetoase.
Folositi mulciul pentru a avea un microclimat rece la radacinile plantele. Fertilizati regulat primavara, dupa taiere, cand dau bobocii, si cu sase saptamani inainte de inghetul de toamna. O buna fertilizare organica se poate face lasand pasarile de curte, periodic, sa circule liber printre trandafiri.
Eleminati, frunzele si tulpinile bolnave. Dintre plantele de companie alegeti Alliums pentru a respinge nematozi, condurul doamnei pentru a prinde afide, Alyssum, muscata, rozmarin si cimbru pentru a atrage insectele benefice. Aveti grija la boli. Faceti tot timpul taieri ca sa circule aerul printre plante. Apoi cand avem fainare si patarea frunzelor, sa facem tratament cu zeama bordeleeza. Fungicidele pe baza de bicarbonat de potasiu poate fi folosite contra mucegaiului, in timpul cresterii, in zonele cu umiditate ridicata. Infectiile severe cu diferite tipuri de ciuperci pot fi tratate cu fungicide pe baza de cupru sau sulf. O cultura ecologica de trandafiri necesita mai multa ingrijire, dar daca prevenim si controlam periodic, vom avea trandafiri si gradinari fericiti.