Efectele astrale in agricultura ecologica

Ritmul anomalistic este marcat de alternanta celei mai mari si celei mai mici ale Lunii de Pamant, momentele respective purtand numele de apogeu si perigeu.

Durata acestui ciclu este 27,555 zile. Diferenta dintre aceste distante este de aproximativ 40000 km, valoare relativ mica pentru fenomenele astronomice, dar, tinand seama de faptul ca distanta medie dintre Pamant si Luna este de asemenea mica, 384400 km, ea reprezinta o variatie de aproximativ 13%. Oricum, viata terestra, integrata in contextul cosmic, simte aceasta diferenta, un factor important putand fi si momentul inversarii directiei de la indepartare la apropiere si invers. Aceasta explica influentele care provin de la cele doua pozitii extreme. Luna cea mai apropiata este o pozitie inhibatoarea pentru plantele semanate in acest moment. Dimpotriva, Luna Indepartata are o influenta pozitiva asupra cartofilor semanati in aceasta zi. In expeditiile cosmice, aselenizarile sunt antotdeauna programate sa aiba loc atunci cand Luna se afla la perigeu, adica in pozitia cea mai apropiata de Pamant. O incercare de aselenizare, cu Luna la apogeu, a esuat. Indepartarea Lunii de Pamant poate fi comparata cu cresterea plantelor favorizata de pozitia Soarelui in apogeu (nasterea Sf. Ioan, Sanzienele, 24 iunie). Plantele au atunci tendinta de a umple bobul, se devitalizeaza. Efectul apogeului poate fi relativ favorabil pentru semintele alimentare. El are, insa, un efect net daunator ca termen de semanat pentru zarzavaturile frunzoase. Zarzavatul radacinos - de exemplu, morcovii - semanati in zi de apogeu lunar se lemnoseaza usor. Dintre aceste plante de cultura singura care reactioneaza bine este, asa cum am mai spus, cartoful.

Cu totul diferita este influenta perigeului lunar, moment care poate fi comparat cu situatia din toiul iernii, cand pamantul se afla cel mai aproape de Soare (21-25 decembrie, Craciunul). Daca se seamana in aceasta perioada o brazda pregatita anume, semintele germineaza greu. Majoritatea plantelor care rasar prezinta opriri din crestere si sunt puternic atacate de ciuperci parazite. In cultura ulerioara din anii urmatori puterea germinativa a semintelor se dovedeste a fi foarte slaba. In timp ce zilele apogeului sunt in general zile senine, zilele perigeului sunt, cel mai adesea, zile apasatoare, ploioase sau cu ceata. Aceste efecte dureaza de obicei o zi pentru apogeu si 2 zile pentru perigeu, daca in aceste zile luna se afla in dreptul unei constelatii care favorizeaza radacinile. Incercarea de a neutraliza efectele asupra plantelor prin stropiri cu preparatele biodinamice 500 si 501 au aratat ca, in aceste situatii, preparatele au tendinta de a intari influenta produsa de pozitia lunii, fie ca este pozitiva, fie ca este negativa. In fine, se cuvine sa amintim, foarte pe scurt, unele aspecte legate de influentele cosmice asupra animalelor: Albinele. S-a putut constata in cursul unor cercetari stiintifice executate cu mare acuratete de Maria Thun in Germania, cercetari care se continua si in prezent ca activitatea albinei prezinta in mare masura un paralelism cu prezenta lunii in diferite constelatii. Astfel: cand luna se afla in constelatiile de caldura sau de foc (berbec, leu, sagetator), albinele culeg cu mai mult sarg nectarul; in constelatiile de aer-lumina (gemeni, balanta, varsator) ele aduna mai ales polenul; in constelatiile de apa (rac, scorpion, pesti) se observa o intensificare a pregatirii mierii, iar atunci cand luna se afla in constelatii de pamant (taur, fecioara, capricorn) albinele se ocupa aproape exclusiv cu construirea celulelor fagurelui.

Secretia laptelui.In fabrizarea unturilor si branzeturilor de capra, se constata deosebiri mari potrivit cu pozitia lunii. Astfel, pentru fabricarea untului, in zilele cand Luna se afla in semne "de apa" si timpul este ploios, timpul de fabricare a untului se dubleaza fata de cel necesar pentru aceeasi operatie facuta atunci cand luna se afla in semne "de foc", iar timpul este insorit si cald. Cel mai important, insa, este aspectul calitativ. Untul fabricat in zilele "de foc" are un gust foarte placut, avand un miros care aminteste alunele. Untul fabricat in zilele "de apa" miroase a capra. Acelasi fel de observatii se pot face si cu privire la branzeturi. Problema influentelor cosmice prezinta numeroase alte aspecte care ar merita sa fie cunoscute, dar cuprinderea lor nu s-au putea realiza decat intr-o carte de specialitate. Incheiem aceasta expunere succinta cu un gand privind practica: factorul cosmic este numai unul din factorii de productie pe care agricultorul ii poate avea in atentie. Adeseori, viata practica impune un alt termen de executare a unei lucrari decat termenul optim din punct de vedere cosmic. In aceasta situatie, se va executa lucrarea atunci cand este cel mai convenabil, tinandu-se seama de intregul context in care se desfaoara activitatea agricola. O singura exceptie de la aceasta regula trebuie s-o constituie obligatia de a evita efectuarea lucrarilor in timpul eclipselor solare si a trecerii lunii prin nodurile lunare, intrucat consecintele sunt inevitabil extrem de negative.

Biolog. dr. Petre Papacostea

 


Cautare