2000 de hectare de paduri virgine in Gorj

In jur de 2000 hectare de paduri virgine din fag si rasinoase sunt protejate si excluse de la orice fel de taiere, in judetul Gorj.

WWF-Romania a obtinut acceptarea, la inceputul anului 2018, a 2000 ha de paduri virgine in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine. In aceste paduri, situate in judetul Gorj, au fost identificati arbori cu varste ce depasesc 300 de ani. Padurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere in care natura supravietuieste in forma sa pura, fara a fi afectata de interventia omului. In padurea virgina traiesc arbori de toate varstele, iar sub coroanele gigantilor de peste 500 de ani misuna peste 10.000 de specii de animale, toate intr-o stransa legatura fireasca.

Pana in prezent sunt catalogate, in Romania, peste 35.000 ha paduri virgine. Dintre acestea peste 9.000 ha sunt deja incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine. Padurile virgine mai exista in Romania datorita efortului sustinut al unor specialisti care au inteles ca patrimoniul forestier al unei tari trebuie sa detina si astfel de nestemate. Cu o suprafata de 4.000 de hectare de paduri virgine, judetul Gorj se situeaza pe locul trei in tara dupa Maramures si Brasov. Principale paduri virgine gorjene sunt situate in zona Pades si Domogled-Valea Cernei.

 

 


Cautare