Veganii ajuta la prevenirea schimbarilor climatice

Daca dorim sa salvam lumea, motto-ul pare sa fie vegan.

Chiar daca s-a dovedit ca deciziile dietetice reduc emisiile de CO2, consumul de carne este inca foarte mare.Totusi, burgerii din proteine de mazare sunt la mare cautare, inclusiv sucul de mere, vinul, nucile sau ciocolata pentru gatit. Condus de problema actuala a schimbarilor climatice, acest stil de viata este in tendinta ascendenta. Masurile esentiale pentru reducerea emisiilor de CO2, incep cu deciziile personale: fara carne, fara calatorii aeriene, fara plastic. Felix Olschewski, autor de carti de bucate, spune urmatoarele: „Daca iti pasa de clima, trebuie sa intrebi mai intai: De unde provine mancarea mea?” O vaca, de pe terenurile defrisate de paduri, din Argentina, hranita cu soia cultivata in sistem de monocultura si transportata in Germania pe o nava de marfa, va lasa, desigur, o amprenta de carbon mai mare decat o vaca de pe un teren cultivat local, care isi aduce propria contributie la pajistile durabile. Felix Olschewski refuza unele produse vegan (bananele si uleiul de cocos), deoarece transportul lor pe distante lungi le confera un factor climatic negativ.

Exista 1,3 milioane de vegani in Germania, intr-o tara de 83 de milioane de locuitori. Acesta numar este nesemnificativ din punct de vedere al marketingului, dar numarul veganilor care achizitioneaza ocazional alimente vegane sau vegetariene este mult mai mare. Potrivit sondajului de opinie publicat de „YouGov”, 63% dintre germani vor sa-si reduca consumul de carne. Eticheta „vegan” este acum sinonima pentru „sanatos” si „prietenos cu clima”. Germania este de fapt un lider in introducerea de noi produse. Potrivit cercetatorului de opinie Mintel, numarul de produse vegani este de trei ori mai mare decat in 2013. Cincisprezece la suta din toate produsele noi din intreaga lume (de exemplu vegan liverwurst) provin din Germania.

Germanul mediu genereaza anual 11 tone de emisii de CO2, dar daca consuma exclusiv alimente de origine vegetala, se estimeaza ca generaza doar noua tone. Avantajul de a deveni vegan este mult mai mare decat de a cumpara o masina electrica sau de a zbura mai putin. Actualul raport special al Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice (IPCC) recomanda, reducerea brusca a consumului de carne. „Nu trebuie sa refuzam toate produsele de origine animala, ci ar trebui sa ne intoarcem la principiul fripturii de duminica”, spune Alexander Popp, cercetator la Institutul de Cercetare din Potsdam si coautor al raportului IPCC. (dw.com)

 


Cautare