Pactul verde european 2021

Comisia Europeana pregateste noi initiative pentru a stimula sectorul agriculturii ecologice.

Comisia Europeana a lansat in 4 septembrie 2020, o consultare publica privind agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea ambitiei Pactului verde european si la atingerea obiectivelor stabilite in cadrul strategiei „de la ferma la consumator” si al strategiei in domeniul biodiversitatții. Comisia are ca prioritate asigurarea faptului ca sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum si de un cadru juridic functional si consensual, esential pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25 % din suprafata terenurilor agricole.

Viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologica, care urmeaza sa fie adoptat la inceputul anului 2021, va fi un important instrument insotitor al viitoarei cresteri a sectorului. Strategiile Comisiei pentru agricultura si biodiversitate includ obiectivul ca, pana in 2030, 25% din suprafața terenurilor agricole sa fie exploatate in regim ecologic. Romania are in prezent o suprafata de peste 350 mii hectare de teren certificat ecologic, dar poate deveni in 2021 numarul unu in Uniunea Europeana la suprafata agricola certificata bio, daca noua Agentie pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare va functiona conform legii si va certifica cel putin trei milioane de hectare de pasuni, care nu au vazut niciun gram de chimicale.

Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, Comisia Europeana instituie si utilizeaza instrumente esentiale: un plan de actiune pentru agricultura ecologica (stimularea cererii de produse ecologice, incurajarea cresterii sectorului agriculturii ecologice in UE si consolidarea rolului productiei ecologice in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii, inclusiv in gestionarea durabila a resurselor); o noua legislatie privind agricultura ecologica, care va reflecta natura schimbatoare a acestui sector aflat in crestere rapida (o concurenta loiala pentru agricultori, permitand evitarea fraudelor si mentinand increderea consumatorilor); o politica UE de promovare a produselor agroalimentare (alocarea pentru agricultura ecologica a sumei de 40 milioane EURO pentru anul 2021).

Pe langa aceste instrumente esentiale, masurile din cadrul programelor de dezvoltare rurala ofera sprijin fermierilor care doresc sa se converteasca la agricultura ecologica si sa mentina acest tip de agricultura. La 20 mai 2020, Comisia a adoptat strategia „de la ferma la consumator” si strategia pentru biodiversitate. In conformitate cu Pactul verde european, acestea propun actiuni si angajamente ambitioase ale UE pentru a combate declinul biodiversitatii in Europa si in intreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare in standarde mondiale pentru durabilitatea competitiva, protectia sanatatii umane si planetare, precum si pentru mijloacele de subzistenta ale tuturor actorilor din lantul valoric alimentar.


 


Cautare