Economia albastra reprezinta un model economic bazat pe utilizarea resurselor intr-un sistem „cascada”.
Sistemul “cascada”, inseamna ca deseul rezultat in urma realizarii/consumarii unui produs poate deveni materie prima pentru obtinerea unui nou produs, procesul repetandu-se natural pana la epuizare. Un exemplu relevant, este acela al utilizarii in cascada a produsului „cafea”, avand in vedere ca ceea ce rezulta din prajirea, macinarea si fierberea boabelor de cafea reprezinta una dintre cele mai consumate bauturi la nivel mondial. Astfel, plecam de la constatarea conform careia din biomasa din care este produsa cafeaua, doar 0,2% este consumata, restul de 99,8% fiind, de obicei, deseu menajer.
Fiind bogat in fibre si cofeina, zatul de cafea este utilizat ca substrat pentru cultivarea ciupercilor, cunoscute sub denumirea de ghebe tomnatice, ciuperca ulmului, enoki, enokitake, ciuperca de aur, ciuperca de catifea, ciuperca brodata cu aur etc. Datorita calitatilor nutritive deosebite ale acestui tip de substrat, se reduce perioada de crestere de la 9 luni la 3 luni. Substratul ciupercilor, ramas dupa recoltare, este bogat in proteine si poate servi ca ingrasamant superior sau adaos in hrana animalelor. Acest mod de tratare a deseurilor de cafea este prezent pe scara mica in Columbia, Olanda si Germania, iar rezultatele sunt foarte bune. Ministerul Mediului din Germania a ales sa foloseasca in acest mod zatul de cafea, iar productia de ciuperci se realizeaza in subsolul cladirii si este vanduta in magazinele locale.