ONU lanseaza deceniul de agricultura familiala

Familiile agricole joaca un rol esential in productia alimentara, sustin economiile rurale si gestioneaza biodiversitatea.

Acest lucru este recunoscut de Organizația Națiunilor Unite prin lansarea Deceniului de agricultura familiala (UNDFF) la Roma. Acest deceniu urmareste sa inspire comunitatea internationala sa genereze un angajament politic reinnoit in sprijinirea fermierilor familiali si elaborarea politicilor agricole în favoarea familiei. Agricultura ecologica bazata pe disciplina stiintifica a agroecologiei este cea mai potrivita modalitate de a realiza intensificarea ecologica, agronomica si socio-economica a agriculturii familiale si a agriculturii mici.

Prin urmare, IFOAM - Organics International se implica activ in implementarea Deceniului prin reteaua sa de la nivel local si nivel mondial. La evenimentul de lansare de la Roma au fost prezenti trei agricultorilor ecologici, printre care si domana Shamika Moné, care a subliniat modul in care agricultura conventionala a adus in India sisteme de agricultura si alimentare nesustenabile, ceea ce a favorizat o degradare a solurilor si a ecosistemelor, o pierdere uriasa a biodiversitatii agro-alimentare, a 85% din soiurile traditionale de orez si a 90% din rasele traditionale de bovine, precum, si o dependenta de ingrasaminte chimice, inputuri si subventii. Ea a avertizat participantii: "Este timpul sa intelegem importanta abilitatii fermierilor de a pastra si conserva seminte traditionale in fermele familiale de-a lungul generatiilor.

 


Cautare