Agricultura ecologica protejeaza clima

A fost demonstrat, pe baza analizelor multianuale, ca solurile gestionate ecologic emit mai putine gaze cu efect de sera.

In 1978, Institutul de Cercetare pentru Agricultura EcologicA (FiBL) a inceput o comparatie a culturilor biodinamice, organico-biologice si conventionale cum ar fi graul, cartofii, porumbul, graminelel furajere si trifoiul. Angajatii FiBL si ai Universitatii din Giessen au inregistrat emisiile de oxid de azot ale parcelelor individuale pe o perioada de doi ani, un gaz foarte periculos pentru clima si care poate fi eliberat in timpul fertilizarii cu azot. Rezultatul studiului arata ca solurile arabile din ferma ecologica, emit cu 40% mai putine gaze cu efect de sera/hectar decat solurile cultivate in ferma conventionala.

Cultivarea in sistem ecologic, cu o rotatie diversa a culturilor si cu utilizarea gunoiul de grajd, mentin functiile importante ale solului si reduc emisiile de azot din productia vegetala. Autorii se bazeaza pe urmatoarea observatie: cu cat solul este mai bogat in humus si biomasa microbiana, cu atat emisiile de oxid de azot sunt mai reduse - si viceversa. Solul care isi pierde fertilitatea elibereaza mai mult oxid de azot.

Sursa: Comunicatul de presa "Okolandbau mindert Klimawandel", publicat de Justus Liebig University Giessen in data de 14 martie.



 

 

 


Cautare