Pâinea anului 2025, la categoria artizanală, este Pita Bănățeană cu Făină Integrală și Cartofi.
Aceasta este realizată de Brutăria Moara Maria, cu sediul in satul Chizatau, comuna Belint, judetul Timis și se remarcă prin utilizarea făinii integrale, a cartofilor bănățeni și a maielei naturale, fiind frământată lent și dospită natural. Ea a fost premiate în cadrul concursului „Pâinea Anului 2025” de la evenimentul GastroPan.
Povestea Brutăriei Moara Maria s-a născut în 1994, din dragostea unui om pentru grâne și pentru sărbătoarea numită „pâine”. Constantin Ardelean a scris o poveste despre omenie, despre familie, despre bucuria de a munci pământul și de a-i culege roadele pe care mai apoi, le-a transformat în motiv de a ne aduna cu toții la masă. Sunt aproape 30 de ani în care povestea fiecărei pâini începe în lanul de grâu, trece prin Brutăria Moara Maria, apoi ajunge în casele tuturor.
Din 2020, povestea este scrisă de urmașii celui care a pus primele spice de grâu la fundația Brutăriei. Raluca și Marcel Ardelean au dus tradiția gustului mai departe, și inspirați de încrederea, experiența și tenacitatea Ralucăi, au reinventat și înviat rețete, povești, amintiri despre gustul autentic, bun și curat. Amintim doar mini cozonacul plin de umplutură, recunoscut la GastroPan în 2022 și 2023, care este un exemplu perfect al pasiunii cu care echipa Brutăriei Moara Maria reinventează tradiția.