Telemeaua de Ibanesti avizata cu Denumirea de Origine Protejata

Telemaua de Ibanesti a primi  confirmarea Protectiei de Origine in spatiul Uniunii Europene.

Telemeaua de Ibanesti” a devenit primul produs romanesc inclus in registrul european al produselor cu „denumire de origine protejata" (DOP). Comisia Europeana a aprobat, in data de 15 martie 2016, cererea de inregistrare depusa de autoritatile romane.

Telemeaua de Ibanesti” este o specialitate de branza produsa din laptele obtinut de la vacile crescute in zona vaii Gurghiului, sarata prin utilizarea saramurii provenite de la fantanile cu apa sarata din localitatea Orsova. Mirosul si aroma sunt delicate, placute si se intensifica de asemenea pe parcursul maturarii, cu arome pronuntate specifice pasunilor de munte.

Ea poate fi produsa doar in zona localitatilor Gurghiu, Hodac si Ibanesti din judetul Mures, care sunt parte a vaii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisa din generatie in generatie.

Romania mai are pana in prezent ''Magiunul de prune Topoloveni''si "Salamul de Sibiu'', ca produse protejate la nivelul UE. Ele au obtinut certificarea IGP (indicatie geografica protejata).