Protectie europeana pentru 13 produse traditionale romanesti


Intre care carnatii de Plescoi, branza de Braila, telemeaua de Negrilica, covrigii buzoieni si cei brasoveni, dar si painea cu cartofi specifica Covasnei.

Oficiul National de Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE) a demarat intocmirea documentatiei pentru obtinerea protectiei in Uniunea Europeana pentru un numar de 13 produse traditionale românesti, intre care cârnatii de Plescoi si covrigii buzoieni, a declarat, pentru Agerpres, Lucia Romanescu, director executiv al Oficiului National de Produse Traditionale si Ecologice.

Am demarat intocmirea documentatiei pentru 13 produse romanesti, intre care carnatii de Plescoi, branza de Braila, telemeaua de Negrilica, covrigii buzoieni si cei brasoveni, dar si pentru painea cu cartofi specifica Covasnei”, a spus Lucia Romanescu.

De asemenea, directorul Oficiului a precizat ca avem anumite sortimente de branza maturate in pesteri, cum ar fi cea de Nasal si de Taga, care apartin companiei Napolact si care ar putea obtine protectie la nivel european.

Aceasta a precizat ca pentru inceperea demersurilor de protejare a acestor produse in UE cel mai greu lucru este legat de asocierea tuturor producatorilor care vor sa isi protejeze un anumit produs traditional.

Producatorii pot primi aceasta protectie doar daca se asociaza. Noi ii ajutam la oficiu sa intocmeasca documentatia in baza reglementarilor europene, iar ulterior Ministerul Agriculturii este cel care solicita protectia la nivel european, dupa ce produsul a trecut de perioada de opozitie când poate fi contestat de alti producatori si obtine atestarea nationala, a precizat directorul executiv al Oficiului.

Dupa depunerea documentatiei, UE are la dispozitie un termen limita de 12 luni pentru analiza dosarului si emiterea unei decizii, fie de protectie, fie de respingere a unui produs sau de completare a unor documente.