Povestea de dragoste a lui Vlad Tepes

Mai multe publicatii din strainatate, dar si site-uri cunoscute de turism, si-au declarat recent uimirea ca nu folosim brandul Dracula pentru promovarea turismului romanesc si au incurajat aceasta directie ca fiind cea mai potrivita actiune de marketing.

Publicatiile si site-urile straine de la International Business Times, la News Discovery, Asian News International, Business Standard, Doubtful News, India Vision, Times of India, Greek Herald, Euro Sun, Colorado Star, Hong Kong Herald, New Orleans Sun, Yahoo News India, Kenya Star, Malaisya Sun, Taiwan Sun, Global Travel Industry News, desfasoara o apologie argumentata a folosirii brandului Dracul. Dracula poate sta alaturi de alte branduri cunoscute in lume precum Lochness (Scotia), vrajitoarele din Salem (Massachusetts) sau urma OZN-urilor din Roswell, New Mexico. Mitologia din jurul lui Vlad Tepes fascineaza in cel mai inalt grad si ar fi extrem de utila atragerea turistilor straini.

O legenda spune ca si inima de gheata a crudului voievod Vlad Tepes a fost cucerita de fiica unui simplu tesator. Femeia care a reusit sa-i cucereasca definitiv inima a fost Katharina Siegel, fiica unui tesator din Corona (Brasov). Se pare ca a fost singura fiinta pentru care Dracula a facut crize de gelozie. Povestea celor doi incepe in decembrie 1455. Tanara Katherina se chinuia sa traga, prin zapada, o sanie mare incarcata cu merinde pentru soldatii Bastionului Tesatorilor, aflat pe un deal din Corona. Cand voievodul a vazut-o pe tanara fata chinuindu-se, acesta i-a sarit in ajutor, spre surpinderea ofiterilor care-l insoteau. Katherina avea 17 ani si Vlad 35 de ani. Vlad s-a indragostit pe loc de Katherina si a recurs la tot felul de strategii pentru a o seduce. Indragostit pana peste cap de tanara fata, Tepeş trecea adesea pe langa casa acesteia, ii comanda cele mai frumoase rochii din matasuri si dantele alese din Venetia si Flandara.
Conform cronicilor, la 2 aprilie 1459, suparat pe taxele mari impuse de sasii din Brasov si intrigile capilor cetatii, Vlad Tepes a distrus toate recoltele de grane din Tara Barsei. A poruncit sa fie prinsi sute de targoveti si negustori care veneau cu marfa in cetate, pe care i-a dus langa mahalaua orasului, in zona Bartolomeului de astazi si i-a tras in teapa. Dimineata, sangerosul domnitor a luat micul dejun printre muribunzii care agonizau trasi in teapa. Dupa moartea acestora, a poruncit jefuirea si incendierea Bisericii Bartolomeu, precum si arderea satului Codlea. In timpul carnagiului, la urechile domnitorului a ajuns vestea ca nevestele negustorilor din cetate au atacat casa unde locuia Katharina. Au batut-o si au pus- o la Stalpul Infamiei. Pentru ca i-au taiat cozile, domnitorul a amenintat ca va da foc intregii cetati. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilalti negustori sasi ce urmau ss fie ucisi.

Vlad Tepes vroia sa o ia in casatorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu ii permiteau, desi avea mai multi copii cu amanta din Brasov. I-a scris, chiar, de doua ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerandu- i o scrisoare de indulgenta pentru a i se anula casatoria cu prima sotie, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. Legende locale relatează ca, in 1462, Anastasia s-a sinucis, aruncandu-se dintr-un turn in raul ce inconjura cetatea.

Vlad Tepes era liber sa se casatoreasca, in sfarsit, cu Katharina, cu care avea deja trei copii: Vladislav "Laszlo" (n. 1456), Catherina (n. 1459) si Christian (n. 1461). Insa un complot al fostilor sai rivali sfarseste prin intemnitarea lui Tepes la Buda, unde Matei Corvin i-a spus atunci ca il elibereaza cu conditia sa o ia in casatorie pe matusa sa, Elisabeta Corvin de Hunyadi. Astfel, Tepes a ratat oficializarea relatiei cu Katharina. Insa a mai avut cu aceasta inca doi copii - Hanna (n. 1463) şi Sigismund (n. 1468).

Katharina i-a ramas aproape lui Dracula chiar si dupa caderea acestuia de pe tron, in 1462, iar Tepes s-a ingrijit de toti descendentii sai, asa cum atesta cartile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo sau Siegel. Asasinarea voievodului, in 1477, a pus capat celei de-a doua domnii si dragostei dintre el si Katharina. Iar frumoasa care l-a cucerit pana la moarte pe Dracula s-ar fi intors la manastire.

JURNALUL.RO

 

 


Cautare