Ghidul solicitantului pentru obtinerea unei protectii de denumire geografica

In perioada 18-20 mai a.c., la Brasov s-au desfasurat lucrarile seminarului cu tema „ Ghidul solicitantului pentru obtinerea unei protectii de denumire geografica la nivel national si comunitar”.

Seminarul a fost organizat de ONPTER, in colaborare cu INAO din Franta, si a reunit reprezentanti ai unor institutii din domeniu, precum si producatori din sectorul produselor traditionale interesati de modul de obtinere a protectiei de denumire geografica.

Au fost discutate probleme referitoare la importanta sigurantei alimentare si a securitatii consumatorului in sistemul semnelor de calitate pentru produsele agricole si alimentare, potentialul romanesc ca resursa pentru recunoasterea calitatii superioare la nivel european, importanta semnelor de calitate in Uniunea Europeana, evolutia conceptului „traditional” in peisajul romanesc actual, dificultati in intocmirea caietului de sarcini – sudii de caz, prezentarea initiativelor unor asociatii profesionale in obtinerea unei protectii de denumire geografica.

La acest eveniment, CAJ Brasov a avut nu numai calitatea de invitat, ci si pe aceea de participant activ, prin domnul inginer Gontea Eugen care, pe langa faptul ca este presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Ecvine Bran, este si specialist al Camerei Agricole Judetene Brasov. Zona cea mai reprezentativa din judetul Brasov pentru produse traditionale este Bran-Moieciu, iar activitatea preponderenta a centrului local de consultanta s-a concentrat in directia sprijinirii producatorilor din zona prin intocmirea caietului de sarcini si obtinerea inregistrarii sanitar – veterinare.

Au fost atestate astfel cinci produse traditionale care s-au bucurat de o apreciere deosebita, inclusiv la Bruxelles, in 2008, in cadrul actiunii desfasurate de europarlamentarii romani cu tema „Agroromania – traditie si perspective”. Prin activitatea sa, institutia noastra a avut un rol important in sustinerea si promovarea produselor traditionale, chiar inainte de infiintarea ONPTER.

 

 


Cautare