SLOW FOOD INTERNATIONAL: Lege impotriva risipei alimentare

Parlamentul italian a dat unda verde pentru un proiect de lege impotriva risipei de alimente.

Masura adoptata in Italia se bazeaza mai putin pe sanctiuni si mai mult pe un mecanism de stimulente si de rationalizare.

Lorenzo Berlendis, vice-presedinte al Slow Food Italia, spune ca este un lucru bun pentru ca masura luata are un scop educativ si de promovare a un comportament etic. Legea ajuta la definirea conceptelor, cum ar fi produsele "surplus" si produsele alimentare "deseuri", si arata diferenta intre "cel mai bine distribuit gratuit pe data de ..." si "data expirarii", simplificand procedurile de donare, in conformitate cu reglementarile de igiena, sanitare si de trasabilitate.

Noua lege permite donarea de paine si alte produse de patiserie, care raman nevandute dupa o perioadă de 24 de ore. Aceasta reglementeaza colectarea si alocarea de produse excedentare, ce raman in camp sau in fermele de cresterea de animale precum si a bunurilor nevandute pe circuitele de vanzare cu amanuntul la scara larga. Marfurile eliminate din supermarket-uri urmeaza sa fie refolosite si ca hrana pentru animale. Legea extinde, categoriile de produse, posibil de donat, de la alimente la produse de igiena, de curatat, la haine, carti si materiale didactice, la  jucarii si medicamente.

Conform unui studiu recent, deseurile menajere de produse alimentare, din Italia, se ridica la echivalentul a peste 13 miliarde de euro, aproximativ 1% din PIB-ul national. La nivel mondial, deseurile se ridica la peste 2.600 de miliarde de euro.

 


Cautare