Ne-au instruit francezii

Pentru a primi certificatul de specialitate, producatorii trebuie sa-si dezvolte sistemul de calitate.

In incercarea de a-i determina pe oficialii europeni sa recunoasca deosebita calitate a produselor noastre traditionale, reprezentantii Ministerului Agriculturii vor finaliza luna aceasta un proiect european in valoare de 170.000 euro, finantat cu 150.000 euro din fonduri europene si 20.000 din bugetul ministerului de resort.

 Proiectul, realizat in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Pescuitului din Franta, este destinat dezvoltarii sistemului de calitate a alimentelor pentru produsele agroalimentare protejate.

 Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), proiectul "Dezvoltarea sistemului de calitate a alimentelor pentru produsele agro-alimentare protejate (produse cu denumire de origine, cu indicatii geografice si certificat de specialitate protejata)" a inceput in data de 28 noiembrie şi are o durată de implementare de nouă luni, respectiv până la data de 25 iunie. Activitatile desfasurate in cadrul proiectului sunt structurate pe cinci componente, respectiv: evaluarea situatiei actuale a sectorului; informatii generale pentru sectorul administrativ si pentru partenerii din cadrul filierei; instruirea personalului pe sistemul "formarea de formatori"; elaborarea procedurii de control, a supervizarii si a altor documente relevante; precum si evaluarea constientizarii consumatorilor asupra produselor de calitate.

 De asemenea, pe parcursul perioadei de implementare a proiectului, expertii francezi au desfasurat misiuni permanente care au avut drept obiectiv principal instruirea personalului din structura administrativa responsabila, precum si instruiri ale producatorilor interesati pentru solicitarea protectiei denumirilor geografice (DOP / IGP / STG).

 In plus, specialistii din Franta au elaborat unele recomandari si propuneri referitoare la consolidarea cadrului legislativ national astfel incat sa fie asigurate posibilitatile de implementare a cerintelor prevazute de regulamentele comunitare.

 Conform Ministerului Agriculturii, expertii din cadrul MAPDR vor asigura sustenabilitatea proiectului dupa finalizarea perioadei de implementare.

 


Cautare