Sfaturi la inceput de afacere cu produse traditionale si ecologice

Inainte de a porni o afacere in productia de alimente traditionale si ecologice, ar trebui sa stim ca legislatia prevede obligativitatea existentei unor conditii specifice pe care le putem indeplini.

Aceste conditii specifice sunt urmatoarele: normele europene ne impun sa utilizam in productie numai apa potabila; personalul trebuie sa fie instruit pe linie de igiena. (Cursurile de igiena pot fi urmate numai in unitati avizate de Ministerul Sanatatii iar certificatul de absolvire obtinut este eliberat de Autoritatea de Sanatate publica si este valabil 3 ani.); spatiul in care se va desfasura activitatea trebuie sa fie compartimentat corespunzator fluxului pentru productia de alimente; spatiul de productie este amplasat intr-o cladire separata de spatiul de locuit.

Inainte de a porni o afacere mica, ar trebuie de asemenea sa ne gandim bine de doua ori si sa raspundem cinstit la cateva intrebari:

  • Am o indemanare inascuta pentru o activitate manuala?
  • Produsele mele au fost apreciate in afara familiei?
  • Am participat la targuri si expozitii cu produse facute de mine?
  • Am un anume renume in zona sau sunt pe cale de a ma face cunoscut?
  • Invat repede si ma adaptez cerintelor clientilor?
  • Am materii prime de calitate in apropiere, nu este necesar un efort mare inclusiv financiar pentru aprovizionare ? 
  • Am cautat si am gasit surse ieftine de materii prime de calitate ? ,
  • Le pot cumpara din comert la un pret accesibil?
  • Stiu sa negociez pretul unui produs?
  • Ma pot multumi cu un profit mic atunci cand vand o cantitate mare de produse care merg bine pe piata?
  • Sunt o persoana serioasa, care e decisa sa renunte la timpul liber si la linistea zilnica pentru a demara si dezvolta aceasta afacere?
  • Viitorii mei clienti au venituri suficiente care sa le permita achizitionarea produselor fabricate de mine;
  • Am relatii si pot patrunde intr- un lant de magazine unde pot comercializa produsele mele ? 
  • M-am gandit sa deschid un magazin situat intr-o locatie turistica ? 
  • Am sprijinul administratiei locale care imi permite sa deschid un chiosc pentru comercializarea produselor mele, in perioada de varf turistic ?
  • Pot negocia cu proprietarii pensiunilor turistice din zona pentru a- mi comercializa produsele in regim de consignatie ?
  • Locuiesc intr- o zona sau in apropierea unei zone turistice care mi-ar putea asigura un numar constant de turisti sau clienti ?
  • Produsele le fac in timpul liber sau ma voi ocupa exclusiv de afacerea mea ?
  • Mai am o sursa de venit, insuficienta e drept dar care imi poate asigura mijloacele de subzistenta ?
  • Reprezentantii administratiei publice locale sprijina initiativele localnicilor care pornesc mici afaceri? Sunt ei dispusi sa intervina de exemplu pe langa primariile locale, pentru infiintarea unui punct permanent situat intr-o zona circulata, in care sa-mi pot comercializa produsele alaturi de alti comercianti din zona;
  • Ma voi afilia la o asociatie profesionala care sa-mi sprijine actiunile ?
  • M-am orientat asupra unui grup tinta de clienti potentiali, pentru produsele mele?
  • In localitatea mea si in cele invecinate se organizeaza anual cateva evenimente la care pot participa si vinde produse fabricate de mine ? (de exemplu: piete taranesti, zilele comunei X, zilele orasului Y, festivalul Vinului Z, etc.)
  • Sunt dispus sa fac publicitate produselor mele inclusiv pe Internet sau nu consider publicitatea ca fiind necesara intr- o afacere?
  • Familia mea ma va sprijini in aceasta afacere?
  • Exclud sau nu, posibilitatea de afiliere la o cooperativa ca forma de afacere, daca tot nu am mijloacele financiare pentru a dezvolta o afacere proprie?
  • Cunosc costurile cu infiintarea si pornirea afacerii ?
  • Dispun de capitalul minim necesar sau voi apela si la alte mijloace de finantare ?
  • Care sunt costurile aferente acestei cofinantari ?
  • Pot risca acest capital, fara a afecta serios situatia materiala a familiei mele ?
  • La ce oportunitati de comercializare pentru produsele mele m-am gandit ? (numai la evenimentele de profil organizate local, regional sau national?; prin magazine de cadouri, pensiuni, supermarket-uri?; nu exclud ambele variante?)

Daca  nu raspundem la 50 % dintre intrebari, este mai bine sa renuntam la pornirea afacereii.

 


Cautare