Producatorii romani de hrana traditionala au fascinat Bulgaria


Branza de burduf, cascaval, pastrav afumat, zacuscă de vinete, dulceata de zmeura, miere de papadie.

 

Acestea sunt doar mica parte din produsele naturale si gustoase expuse de cei 30 participanti romani care participa in prima intalnire a retelei Terra Madre din Peninsula Balcanica ce are loc in capitala bulgara Sofia in perioada 16-18 iulie 2010.

 

In primele doua zile, mii de bulgari au vizitat targul produselor alimentare traditionale din Balcani si au ramas fascinati de savoarea mancarurilor oferite de producatorii din tarile din regiune. Datorita numarului semnificativ de participani, standul Romaniei - care este printre cele mai mari - a provocat un interes sporit printre vizitatorii care au ramas foarte multumii de calitatea produselor expuse.

 

Sistemul industrial de hrana a eşuat, a declarat Paolo di Croce, secretarul general al asociatiei Slow Food, la deschiderea forumului.

 

Di Croce a subliniat ca viitorul apartine hranei produse in mod traditional. Statistica arata ca fermierii devin din ce in ce mai putini si sunt platiti din ce in ce mai prost pentru munca lor, in timp ce preturile alimentelor cresc permanent, a spus el.

 

Aceasta tendinta trebuie schimbata, crede di Croce, care reprezinta o organizatie care lupta pentru un mod de viata sanatos prin hrana traditionala. El a subliniat ca peste un miliard de oameni din intreaga lume sufera de foame, in timp ce peste doua milioane de locuitori ai Statelor Unite au probleme de sanatate din cauza hranei nesanatoase.

 

 

Sursa: www.agerpres.ro

 

 


Cautare