Sauvignon, Segarcea, Selection (Selection Cartiere), Socola, Sampanie, Tamaiosa romaneasca, Tarnave, Terente, Tisana, Traminer (roz), Uricani, Valea Calugareasca, Visani.
Sauvignon
Vin alb, de calitate superioara, licoros natural (cand strugurii au o concentratie mai mare de zaharuri in must), bine echilibrat.
In primul an i se poate reprosa o usoara aroma si un gust ierbos, dar, odata cu al doilea an, prin invechire, capata o aroma si o finete deosebite.
Originea soiului de struguri nu este cunoscuta, dar formează baza podgoriei Sauternes, Franta.
In Romania a fost introdus dupa filoxera, in podgoriile Dragasani, Dealul Mare, Odobesti si Murfatlar.
Segarcea
Vin alb sau rosu, obtinut in centrul viticol Segarcea, judetul Dolj, din soiurile de struguri:
Riesling italian, Sauvignon, pentru vinurile albe;
Pinot Noir, Cabernet Sauvignon pentru vinurile rosii.
Selection (Selection Cartiere)
Vin alb, sec, de consum curent, obtinut din soiurile de struguri cu acelasi nume, introdus relativ recent in cultura (dupa primul razboi mondial) de catre viticultorii francezi.
In tara noastra se intalneste in podgoriile Dealul Mare si Odobesti.
Din cauza unei aciditati variabile este adesea cupajat cu alte soiuri.
Astazi nu mai prezinta interes economic, deoarece butucii degenerează dupa 10-15 ani in plantatie.
Socola
Vin alb de calitate superioara, obtinut din soiurile de struguri Feteasca alba, Aligote si Muscat Ottonel pe plaiurile din jurul localitătii Socola, de lânga Iasi.
Sampanie
Vin alb spumos, obtinut adesea prin cupaj, prin metoda clasică a calugarului Don Perignon (1638-1715).
Vin de lux, usor, desavarsit ca limpiditate si prospetime, inzestrat cu insusirea de a produce spuma la turnarea in pahar si care “perleaza” prin degajarea bioxidului de carbon incorporat in masa sampaniei.
Provine din regiunea viticola Champagne, Franta, pivnitele cele mai renumite fiind cele de la Ay si Eperncy.
Tamaioasa alba romaneasca
Vin alb superior, sec, demisec sau dulce, licoros (in functie de podgoria de origine si conditiile climatice ale anului), puternic parfumat, bine echilibrat, cu un grad ridicat de alcool, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume – unul din cele mai apreciate soiuri autohtone.
Vinificat in amestec cu alte soiuri, amelioreaza simtitor calitatea acestora, imprimandu-le o aromă fina si placuta de “Tamaios”.
Provine din podgoriile: Pietroasele-Buzau, Dragasani, Stefanesti-Arges, etc.
Tarnave
Vin de calitate superioara, obtinut din soiurile de struguri Feteasca alba, Pinot gris, Traminer roz, Riesling italian, Muscat Ottonel, Feteasca regala etc, provenind din podgoriile Tarnave. Aceste podgorii se intind pe pantele scaldate de soare si ferite de curenti reci, care delimiteaza vaile celor doua Tarnave (Mare si Mica). Vinurile obtinute aici sunt echilibrate, cu buchet fin, purtand adesea denumiri de origine.
Terente
Vin de Cotnari obtinut in plantatiile familiei Terente. Podgoreanul Constantin Terente avea un “secret” profesional, reusind ca vinul sau de Cotnari sa se numere printre cele mai bune. Fiicele sale, domnisoarele Terente, care desigur mostenisera “secretul” de la tatal lor, furnizau vin caselor domnitoare din Egipt si Etiopia.
Tisana
Sampanie de calitate inferioara.
Traminer (roz)
Grup de vinuri superioare, seci, demiseci, dulci sau licoroase, foarte armonios constituite, catifelate, obtinute din soiul de struguri cu acelasi nume, cu o savoare specifica care aminteste de aroma trandafirilor din grupa Thea. Diferentele in ceea ce priveste culoarea si aroma se datoreaza caracterelor de soi, dar si conditiilor pedoclimatice ale podgoriei de provenienta. Este un vin specific podgoriilor Alba Iulia, Tarnave, Banat, il intalnim in podgoriile Murfatlar, Dealul Mare, Cotesti, etc.
Uricani
Vin rosu, superior, din soiurile de struguri Feteasca neagra, Pinot noir, Cabernet Sauvignon sau Babeasca neagra, obtinut pe plaiurile din jurul localitatii Uricani, de langa Iasi.
Valea Calugareasca
Vin rosu superior din soiul Cabernet Sauvignon, provenit din centrul viticol Valea Calugareasca, podgoria Dealul Mare.
Visani
Vin alb de calitate superioara, obtinut pe plaiurile localitatii Visani-Iasi.