Ziduri moderne de protecție împotriva inundațiilor

Inundațiile pot provoca vătămări, pierderi de vieți omenești, costuri economice considerabile, daune mediului și patrimoniului cultural și relocarea oamenilor.

    Într-un scenariu normal, se estimează că daunele în întreaga UE cauzate de inundații, ca urmare a efectului combinat al schimbărilor climatice și economice, vor crește de la 7 miliarde EUR pe an în perioada de control 1981-2010 la 20 miliarde EUR pe an până în anii 2020, 46 miliarde EUR pe an până în anii 2050 și 98 miliarde EUR pe an până în anii 2080. Inundațiile au devenit mai frecvente în Europa începând cu 1985. În ultimii ani, tendința arată că au fost înregistrate mai mult de două ori mai multe inundații fulgerătoare de magnitudine medie până la mare decât la sfârșitul anilor optzeci. Ca răspuns la inundațiile severe din Europa, UE a adoptat Directiva privind inundațiile, pentru a coordona prevenirea, protecția și pregătirea împotriva inundațiilor în și între statele membre, la nivel de bazin hidrografic.

    Inundațiile sunt cel mai bine tratate la nivel de bazin, cu o serie de măsuri care limitează scurgerea, încetinește debitul râului, lăsând inundațiile să se extindă în terenurile naturale și agricole, protejând activele vulnerabile. Avem modele si tipuri de proiecte legate de proiecte in mai multe tari europene: câmpia de extindere a inundațiilor folosită și ca pășune pentru o fermă de vaci de lapte organic in Țările de Jos; dig de râu cu pereți detașabili care permit inundarea controlată a unui mal râu, pentru a proteja malul dens populat opus in Slovenia. rezervor uscat folosit pentru stocarea temporară a apei si reducerii riscul de inundare a orașelor din aval in Italia; digul de coastă pentru prevenirea inundațiilor unei zone rezidențiale in Bulgaria; zid ridicat la confluența a două râuri unde au avut loc inundații în trecut in Spania, etc.



Cautare